esemény
KÉPES BESZÉD – KORTÁRSAK A MAGYAR FOTÓMŰVÉSZETBEN – BESZÉLGETÉSSOROZAT 2022.12.13. 18.00 | Ember Sári, Puklus Péter | Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

megnyitó | 2022. december 13. 18:00

web | https://www.maimano.hu/program...

cím | 1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Térkép

Képes Beszéd – Kortársak a magyar fotóművészetben – beszélgetéssorozat

A novembertől minden hónapban megrendezésre kerülő beszélgetéssorozaton 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgáljuk a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait.

A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantjuk a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A beszélgetéssorozattal célunk a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely a jövő év folyamán egy nagyszabású csoportos kiállítás formájában teljesül ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva.

Meghívott alkotók: Ember Sári és Puklus Péter

Téma: Kiterjesztett fotográfia

Beszélgetéssorozatunk következő két szereplőjének munkásságában még ma is meghatározó a fotó médiuma, de alkotói folyamatukban rendszeresen szerepeltetnek más képzőművészeti műfajokat is. Kiterjesztve a fotográfia határait felhívják a figyelmet annak formai és társadalmi-kulturális kontextusára. Fontos elméleti kiindulópont és vizuális keretrendszer marad számukra, de már nem kötik közvetlenül és kizárólag a fényképezőgépen alapuló tevékenységhez, hanem tanulságait levonva és összegezve egy komplexebb formában hasznosítják azt újra.

Puklus Péter már nem akarja a fotográfiát műfajok szerint felosztani, inkább egyfajta vizuális ábécéként szolgál számára egy-egy nagyobb lélegzetvételű projekt gondolati körbejárásához, amelyet szobrászati, festészeti és installatív műfajokkal egészít ki. Konceptuális és performatív studiómunkájában a fotós „kreatív gesztusa” és a művész szabadságának klasszikus eszménye sejlik fel. Nagyobb lélegzetvételű sorozatait fotókönyvekben egyesíti.

Ember Sári a fotográfiával párhuzamosan korábban a kollázs műfajával dolgozott, melynek egyszerű, geometrikus formavilágú esztétikája egyre inkább a téri ábrázolások felé vitte el az alkotót. Érdeklődése az absztraktabb képek és a hibrid képek létrehozása felé irányult, olyan klasszikus fotográfiai műfajok vizsgálatán és következetes dekonstrukcióján keresztül, mint a portré vagy a csendélet. Portréfotóinak térbe kiterjesztett megfelelői egyre egyszerűbb szobrászati nyelvezetet kaptak, majd a papír felől időtállóbb anyagok, a márvány felé mozdultak el. Ezzel párhuzamosan a kerámia is megjelent művészetében, mint ismeretlen, távoli kultúrák emlékeinek hordozói. Formai változatosságukkal maguk is különböző tulajdonságok hordozói, antropomorf megfelelők.

Ember Sári (1985) Budapesten él és dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális kommunikáció és Fotográfia szakán diplomázott 2009-ben. Ösztöndíjjal 2008-ban a Glasgow School of Art-ban tanult, 2006-ban CEEPUS ösztöndíjjal az Academy of Arts and Design Ljubljanán, Szlovéniában. Számos rezidens programban részt vett Brazíliában, Belgiumban, illetve Csehországban. Munkái egyéni, illetve csoportos nemzetközi kiállításokon szerepeltek többek között São Paulóban, Párizsban, Berlinben, Antwerpenben, New Yorkban, Brnóban és Budapesten. 2011-ben elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat, 2016-ban Derkovits ösztöndíjban, 2017-ben a fiatal alkotóknak járó Campari Art Prizeban, valamint Herczeg Klára-díjban részesült. 2019-ben megnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és jelenleg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja.

Puklus Péter (1980) Budapesten él és dolgozik. 2004-ben a párizsi École National Supérieur de Création Industriel egyetemen Newmedia-designt tanult, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán 2005-ben végzett. Visszatérő előadó és műhelyvezető a budapesti MOME-n és a svájci Vevey-ben működő CEPV-n.

2012-ben két fotókönyvet publikált: Másfél méter és a Handbook to the Stars címmel. 2016-ban kiadta harmadik fotókönyvét is The Epic Love Story of a Warrior címmel. Ez a könyve bekerült az Aperture / Paris Photo Photobook Award 2016 shortlistjére. Legújabb projektje The Hero Mother - How to bulit a house címmel elnyerte a Grand Prix Images Vevey 2017–2018 díját, amely 2021-ben könyv formában is megjelent. Munkái számos fontos magángyűjtemény mellett a budapesti Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a New York-i Museum of Modern Art Library közgyűjteményében is megtalálhatóak.

Sárvári Zita több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező művészeti tanácsadó és kurátor. Kommunikáció- és médiatudományt és Művészetelméletet tanult a Pécsi Tudományegyetemen, valamint Kultúratudományt és Európai Etnográfiát a berlini Humboldt Egyetemen. 2010-ben és 2012-ben Deák Dénes-ösztöndíjat kapott. A kritikusoknak és művészettörténészeknek szóló Kállai Ernő-ösztöndíjat 2016-ban kapta meg. 2018 óta a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója. 2020 óta saját projektgalériáját, a Heart & Cherry Limited Editions-t vezeti.

A Mai Manó Házban 2021-ben Tombor Zoltán: Fényterápia című kiállításának kurátora volt.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Képes Beszéd –December 13.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

Az eseményen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.