esemény
Tót Endre: Warum male ich? | Tót Endre | acb Kortárs Művészeti Galéria

megnyitó | 2022. junius 30. 18:00

web | https://acbgaleria.hu/exhibiti...

a kiállítás bezárása | 2022. julius 29.

cím | acb Galéria

Térkép

Tót Endre: Warum male ich?
acb Galéria, 2022. július 1. ̶ 2022. július 29.

Az acb Galéria kiállítása Tót Endre (1937, Sümeg) mind ez idáig ismeretlen, a nyolcvanas évek vad festészetének hatását magán viselő sorozatából mutat be művészettörténeti különlegességnek számító válogatást.  Tót 1982 és 1985 között teljes titokban készült festményei – amelyekhez egyetlen kétoldalas festmény tanúsága szerint még 1986-ban is készített kapcsolódó alkotást – majdnem negyven éven át feküdtek összetekerve a művész kölni pincéjében. A százhárom   ̶   egy vászonkép kivételével papírra, sőt, gyakran annak mindkét oldalára készült   ̶    festmény és a velük körülbelül egy időben született több száz rajz, pecsétmunka 2021-ben került Budapestre. Bemutatásuk a hetvenes években a nemzetközi konceptuális művészet elismert alkotójává vált Tót életművét, pályáját, kreatív szellemiségét új optikába helyezi.


A kiállításhoz kapcsolódóan jelenik meg az acb ResearchLab legújabb kiadványa Balázs Kata és Heszky András szerkesztésében. A gazdagon illusztrált kötetben a szerkesztők Tót Endrével készült interjúja mellett Fehér Dávid és Hegyi Loránd a művész frissen felfedezett sorozatával foglalkozó tanulmányai olvashatóak.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.