esemény
KORtársalgó - Kukorelly Endre irodalmi beszélgetéssorozata | Kukorelly Endre, Tompa Andrea | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | FMC

megnyitó | 2021. május 15. 17:00

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2021. május 15.

A sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül. Aki pedig ezen a májusi estén válaszol: Tompa Andrea író, színikritikus


Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg. Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.


"2009. augusztus közepén Tompa Andrea nyári irodalmi táborba hívott, nyolcszáz kilométerre Pesttől, Gelence mellé, kolozsvári színház-szakosoknak vezettem írószemináriumot. Tudom az összes lány és fiú nevét, emlékszem rájuk, ha a naplómat olvasom, minden visszajön. Nyolc napig tartott, jó volt, megbámultuk a veszélyeztetett világörökségi listán szereplő, elképesztően szép Árpád-kori templomot, volt palacsintasütés, flekken és mics, kisborjakat nézünk – erre nem emlékszem –, belázasodtam, hallottam Szonda Szabolcstól, hogy a Debrecen megverte a Levszki Szófiát, volt csillaghullás, séták az erdőben, vittem magammal a kocsim acél kormányzárát medvék ellen, hazafelé vasárnapi ebéd Andrea édesanyjánál, Kolozsváron, majd hazavittem Andreát és Zolit a Kárpát utcába. Nem emlékeztem rá, hogy akkor már írt volna – a naplómból derül ki, hogy igen: „Andrea szövegét olvasom, javaslom neki, h. írja szekvenciaszerűen” – ezt onnan másolom. Aztán jöttek a könyvek. Komoly fordulat – és tíz év alatt komoly életmű. Erről fogunk beszélgetni. Meg még ki tudja, miről."
                                            Kukorelly Endre
 

Fotó:
Máté Péter

A program a Közösségek Hete keretein belül valósul meg.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.