esemény
A négyzet megtalálása | Szilvitzky Margit | acb Kortárs Művészeti Galéria

megnyitó | 2021. április 15. 14:00

web | http://acbgaleria.hu

a kiállítás bezárása | 2021. május 21.

cím | acb Attachment

Térkép

Április 15. csütörtöktől látogatható az acb Attachment legújabb kiállítása, amelyre a galéria nyitva tartási idejében (K-P, 14:00-18:00) várjuk a látogatókat. A galériatérben egyszerre két személy tartózkodhat.

///////////////////////////////

Szilvitzky Margit (1931-2018) neve összeforrt a magyar textilművészet hazai és nemzetközi áttörésével és hetvenes évekbeli hőskorával. Az ezen a területen dolgozó alkotók a textilre elsődleges, autonóm médiumként tekintettek, és az iparművészettől való függetlenedéssel párhuzamosan a nemzetközi képzőművészeti diskurzus aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A magas művészet hagyományos kategóriáin kívül, a politikai figyelem perifériáján működve a szombathelyi biennálék pedig 1970-től kezdve intézményes keretet biztosítottak a kísérleti textiles megközelítéseknek. Attalai Gábor és Szenes Zsuzsa mellett Szilvitzky is azok közé a művészek közé tartozott, akik nem csupán rendszeres és jelentős kiállítókként, hanem az események alakítóiként is részt vettek az „új textiles” mozgalom történetében. Az acb Attachmentben megrendezett A négyzet megtalálása c. kiállítás az alkotó hetvenes években készült textilműveiből, illetve kollázsaiból mutat be egy válogatást.

A kiállításhoz kapcsolódva az acb kutatásért felelős "divíziója", acb ResearchLab – a magyar kísérleti textilművészet kiállításával, kutatásával foglalkozó tevékenységének újabb állomásaként – Szilvitzky Margit 1968 és 1988 közötti alkotói periódusával foglalkozó kiadványt jelentet meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Szilvitzky Margit acb Attachmentben rendezett egyéni kiállításával egyidőben, az acb Galéria és a Kieselbach Galéria együttműködésének keretében Hübner Aranka, Kuchta Klára és Szilvitzky Margit műveiből válogatás látható a Kieselbach Galériában (Budapest, 1055, Szent István körút 5.). Erről a kiállításról egy következő hírlevélben jelentkezünk.

A kiállítás május 21-ig látogatható.


Kép: Szilvitzky Margit: A négyzet megtalálása I-III., 1975, tépett, hajtogatott papír, 3 db, 50 x 70 cm mindegyik

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum