esemény
Barcsay 120 - válogatás a gyűjteményből | Kurátor: Iberhalt Zsuzsa | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2020. október 3. 18:00

web | http://www.muzeumicentrum.hu/b...

a kiállítás bezárása | 2020. december 13.

cím | Szentendre, Ferenczy Múzeum Kossuth L. u. 5.

Térkép

Barcsay 120

Barcsay Jenő (1900–1988) életművét folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg. A XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének művészi látásmódja a klasszikus hagyományok tiszteletének és a modern művészeti törekvések lendületének szintézisében kulminált. Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai illetve számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. A puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életművet hagyott maga után. Festészete mellett jelentős grafikai és murális alkotásai is születtek. 1945-től 1975-ig főiskolai professzorként számos művészgenerációnak adta át elmélyült tudását az emberábrázolásról. Művészeti anatómia című kötetét tizenöt nyelvre fordították le, és a mai napig kulcsfontosságú tankönyvnek számít a művészeti képzésben. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján.


Barcsay közel 200 darabos életmű-válogatását 1977-ben hagyományozta a Ferenczy Múzeumi Centrumra. A művész születésének 120. évfordulója alkalmából a múzeum Barcsay Gyűjteményéből láthat válogatást a közönség.

Belépőjegy árak:

Teljes árú egy kiállításra: 1400 Ft

Teljes árú valamennyi kiállításra: 1700 Ft

Kedvezményes jegy egy kiállításra: 700 Ft

Kedvezményes jegy valamennyi kiállításra: 850 Ft
Kedvezményes jegy: 6–26 év közötti, valamint 62 év feletti látogatók az EU tagállamaiból, szentendrei állandó lakosok; legalább két, 18 év alatti személy közeli hozzátartozójának* (legfeljebb 2 fő); illetve határon túli, Magyar Igazolvánnyal** rendelkező, kulturális intézményben dolgozó személyek részére.

Kiállítótereinkben  szájmaszk viselése kötelező!

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

OFF Biennale