esemény
Barcsay 120 - válogatás a gyűjteményből | Kurátor: Iberhalt Zsuzsa | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2020. október 3. 18:00

web | http://www.muzeumicentrum.hu/b...

a kiállítás bezárása | 2020. december 13.

cím | Szentendre, Ferenczy Múzeum Kossuth L. u. 5.

Térkép

Barcsay 120

Barcsay Jenő (1900–1988) életművét folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg. A XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének művészi látásmódja a klasszikus hagyományok tiszteletének és a modern művészeti törekvések lendületének szintézisében kulminált. Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai illetve számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. A puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életművet hagyott maga után. Festészete mellett jelentős grafikai és murális alkotásai is születtek. 1945-től 1975-ig főiskolai professzorként számos művészgenerációnak adta át elmélyült tudását az emberábrázolásról. Művészeti anatómia című kötetét tizenöt nyelvre fordították le, és a mai napig kulcsfontosságú tankönyvnek számít a művészeti képzésben. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján.


Barcsay közel 200 darabos életmű-válogatását 1977-ben hagyományozta a Ferenczy Múzeumi Centrumra. A művész születésének 120. évfordulója alkalmából a múzeum Barcsay Gyűjteményéből láthat válogatást a közönség.

Belépőjegy árak:

Teljes árú egy kiállításra: 1400 Ft

Teljes árú valamennyi kiállításra: 1700 Ft

Kedvezményes jegy egy kiállításra: 700 Ft

Kedvezményes jegy valamennyi kiállításra: 850 Ft
Kedvezményes jegy: 6–26 év közötti, valamint 62 év feletti látogatók az EU tagállamaiból, szentendrei állandó lakosok; legalább két, 18 év alatti személy közeli hozzátartozójának* (legfeljebb 2 fő); illetve határon túli, Magyar Igazolvánnyal** rendelkező, kulturális intézményben dolgozó személyek részére.

Kiállítótereinkben  szájmaszk viselése kötelező!

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.