esemény
Breath | Vitaly Pushnitsky | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2020. január 16. 18:00

a kiállítás bezárása | 2020. február 16.

A Deák Erika Galéria örömmel mutatja be Vitaly Pushintsky legfrissebb munkáit az újév legelső kiállításán.
 
Pushnitsky a kortárs orosz művészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Breath című kiállítása immáron a harmadik önálló kiállítása a galériában, melyen a legújabb festményei és kollázsai kerülnek bemutatásra. A cím a minket körülvevő, állandóan változó világra utal, melyben a gondolatok áramlása, a megállíthatatlan és észrevétlen folyamatok a lélegzéssel, mint a legalapvetőbb szükséglettel állíthatók párhuzamba. Pushnitsky számára a kollázs technikája egy új típusú kommunikációs eszköz, használatával képes a megértés közvetítésére, és egyben a túlélés allegóriája egy olyan világban, ahol a tézist rögvest az antitézis követi. A rétegek egymásra építésén keresztül Pusnitsky megtalálta a megfelelő eszközt arra, hogyan ábrázolja képein a párhuzamos valóságokat, a kollázs műfaja polifónikus módon teszi lehetővé gondolatainak közvetítését.  
 
Akárcsak korábbi festményein, a figurális fogalmazásmód és az absztrakció most is egyszerre van jelen. Az üres vásznat az olajfestékbe mártva mintha magát a festményt szorítaná be két réteg köze, miközben a felületet úgy szimulálja, hogy hipertrofizálja azt, ezzel a cselekmény elhanyagolását hangsúlyozza Pushnitsky. Vásznain különleges tájak, csábítóan hívogató bokrok és mezők jelennek meg. A művész most a méretekkel többet játszik, monumentális méretei a gesztusok merészségére reflektálnak, egyszer vázlatosan, alig felismerhetően jelenik meg egy madár, aztán egy drámai faág, vagy az egymással interferáló matricák egymáshoz kapcsolása jelzi Pushnitsky merész festészeti törekvéseit.
 
Vitaly Pushnitsky Szentpéterváron él és dolgozik. 1994-ben végzett a Szentpétervári Művészeti Akadémia grafika szakán. 1994-től tagja a Szentpétervári Művészek Egyesületének. Festményeket, grafikákat, szobrokat és installációkat készít. Számtalan nemzetközi intézményben és magángyűjteményekben szerepelnek munkái.
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.