esemény
Balra át, jobbra át - Finissage | Az Orfeo és az Inconnu csoport tagjai, Irina BOTEA BUCAN & Jon DEAN | Centrális Galéria

megnyitó | 2019. november 23. 16:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Centrális Galéria, 1051 Budapest Arany János u. 32.

Térkép

Finissage  -  Kurátori tárlatvezetés

A kiállítás vasárnapi  bezárása előtti utolsó lehetőség kurátori tárlatvezetésen való részvételre!

A tárlatvezetést  Szarvas Márton kurátor tartja.

 

Hol: Centrális Galéria, 1051 Budapest Arany János u. 32.

Mikor: 2019. november 23.. 16:00 óra

 

A kiállításról:

A Balra át, jobbra át – Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és Inconnu csoport című kiállítás a művészeti és politikai radikalizmus összefonódásait járja körül két, Kádár-kori esettanulmányon keresztül. Az Orfeo csoport a világszerte megjelenő 1968-as mozgalmak magyarországi ágaként egy radikális baloldali nézőpontból kritizálta a létező szocializmust. Az Inconnu csoport pályakezdését erősen formálták az 1970-es évek underground művészeti tendenciái. 80-as években a korszak ellenzékében találták meg azt a közeget, amely elismerte a radikális, az állami szervekkel egyre sűrűbben összeütközésbe kerülő aktivitásukat. A kiállítás négy, mindkét csoportról sokat mondó csomópont köré szerveződve: az élet és művészet egyesítésére tett kísérleteiken, az ideológiai és esztétikai elveiken, az amatőr művészethez való kényszerű vagy választott kapcsolódásukon, és a férfi-női viszonyokon keresztül hasonlítja össze az Inconnu és az Orfeo csoport működését. A vezetés a csoportok jelenkori politikai relevanciáját járja körül.

A kiállítás kurátorai: Nagy Kristóf, Szarvas Márton
Kiállításdesign: Kristóf Krisztián, Lődi Virág
Koordinátor: Székely Katalin (Blinken OSA)

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.