esemény
A hibáinkkal együtt | Fehér Vera, Altnőder Emese | Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

kurátor | Gellér Judit

megnyitó | 2019. november 11. 18:00

a kiállítást megnyitja | Dékány Dávid

a kiállítás bezárása | 2020. január 6.

A hiba csak akkor hiba, ha annak értékeljük. Attól függően, hogy milyen a lelki alkatunk vagy épp milyen szellemi, fizikai hatás alatt állunk, ugyanazt a dolgot számtalanféleképp megélhetjük. A hibáinkkal együtt című kiállítás képei kétféleképp értelmezhetőek. Technikai értelemben hibás fényképeket jelentenek, míg tematikus értelmezésük az (ön)elfogadásra utal. A két alkotó, A Fehér Vera és Altnőder Emese a fényképezőgép különböző funkcióit (ki)használva hozza létre egy egyszerre hétköznapi és különös világ többrétegű és többértelmű képeit.
 
Altnőder Emese sorozata dupla expozíciós képekből áll, melyeket egy applikáció segítségével készít el. A kettős képekben az alkalmanként vissza-visszatérő motívumokat a hétköznapokból emeli ki. Baráti társaságok, bulik, gyerekek, kutyák és hattyúk, a városi és a természeti környezet egyaránt a mindennapi élete része. Miközben ezek a pillanatok bármelyikünké lehetnének, a térben és időben egymástól függetlenül készült képek az összeillesztés által a múlt század szürreális-spirituális fényképeire emlékeztető montázsokként nyernek új értelmet. Altnőder Emese fényképein az egyszerű, hétköznapi események az egymásra rétegződés által hol lírai, hol ironikus, hol morbid látomásokká, egyfajta mágikus világgá változnak.
 
A Fehér Vera fényképezőgépe egy-egy expozícióról két képet ment el, ezért ugyanabban az időpontban, ugyanarról a jelenetről, eseményről egy színes és egy fekete-fehér kép készül. Tájképek, csendéletek keverednek az éjszakai élet eseményeinek, kapcsolatok és viszonyok kimerevített perceivel. A villanásszerű, kiragadott látványok mikrotörténeteket rajzolnak ki, míg a nagy egész különös, egyszerre idegen, mégis nagyon bensőséges atmoszférát teremt. A képpárok a világ megismerésének és elfogadásának kettős természetére utalnak: ugyanannak a jelenségnek a megélése és megítélése attól függ, milyen szemüvegen keresztül nézzük.
 
Kint és bent. Fent és lent. Éles és életlen. A bemutatott képek jelentéstöbbletét mindkét esetben a megkettőzés jelenti. Az egymás mellé illesztett és az egymásra rétegzett elemek összekapcsolódása által új kontextusok, nézőpontok, viszonyrendszerek jönnek létre. A hibáinkkal együtt arra a véget nem érő folyamatra utal, mely a mindennapjainkat érinti. Minden olyan, ahogyan megéljük, megértjük vagy épp értelmezzük a világban lévő valós és valótlan állítások keveredését.
(Gellér Judit kurátor)
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.