esemény
Díszletek közt | Szentendrei Teátrum 50 | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Szilágyi Zsófia Júlia

megnyitó | 2019. május 25. 18:00

web | http://www.artcapital.hu/diszl...

a kiállítás bezárása | 2019. szeptember 1.

cím | Szentendrei Képtár (Szentendre, Fő tér 2–5.)

Térkép

Ötven évvel ezelőtt a Színház és Filmművészeti Főiskola hallgatói – élükön egy rendező szakos fiatalemberrel, Zsámbéki Gáborral – kitalálták, hogy Szentendre Fő terén nyári színházat kellene működtetni. A főiskola egyik tanára, Békés András, az Operaház rendezője a kezdeményezés élére állt, aminek eredményeképpen 1969 nyarán már be is mutatták az első előadást. A Szentendrei Teátrum hamarosan a magyar színházkultúra emblematikus helyszínévé vált.

 

Ötven év sikerekkel teli, olykor megtorpanásokkal tűzdelt történetét, több mint félezer színházi produkcióját egy kiállítás természetesen nem képes a teljesség igényével bemutatni, de felidézheti motivációit, felejthetetlen előadásait, színházi eredményeit, nagyszerű szereplőit, néhány varázslatos díszletet – a nyári könnyedség és a magas színvonalú szakmaiság találkozásának azt a bensőséges hangulatát, amely az elmúlt fél évszázadban oly sok ember számára emlékezetessé tette a Szentendrei Teátrumot.

 

Legendás előadásokat, zseniális, halhatatlan művészeket jelenít meg ez a múltidéző kiállítás, amely alkalmat kínál a számvetésre és a lehetséges jövő újragondolására is. A tárlat, amely egy kutatócsoporttal való együttműködés eredményeként valósult meg, eddig nem ismert dokumentumokkal, fotókkal, új információkkal, adalékokkal várja a látogatókat Szentendre patinás Fő terén – éppen ott, ahol ez a nagyszerű történet ötven évvel ezelőtt elindult.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.