esemény

Symposion – Deep Time

2019. április 17 - május 17.
Megnyitó: 2019. április 16. 19:00

A kiállítást megnyitja: Horváth Márk, filozófus
★HU★ A Symposion egy szerbiai székhelyű képzőművészeti, zenei, popkulturális, irodalmi-elméleti független kiadó. Kiadványaik között popkulturális antológiák, albumok, konceptkönyvek egyaránt szerepelnek, melyet extrém vizuál áraszt el. Tematikus gondolkodásmódjuk szerteágazó, több kiadványuk analizálja egy láthatatlan, eltűnt generáció traumáit és a jugónosztalgiát, ugyanakkor a Balkán populáris ideológiáival, Közép-Kelet-Európa közhelyeivel, a bűn és az ártatlanság keresztmetszetével, vagy éppen a Marsra utazás megvalósíthatóságával is foglalkoznak, az irónia, a fake, a gúny, a hétköznapi élethelyzetek spontán képépítési technikái segítségével. Kockázatos egy világ, botrányos és nehéz, ugyanakkor vicces, esztétikai határok nélkül, ahol a cenzúra szót még nem fedezték fel és ahol az abszurd kiszorítja az egzisztenciális gyötrelmeket.
A kiadó SoundHostel platformja Studio11 néven éveken keresztül üzemeltetett egy nemzetközileg is ismertté vált „underground” klubot, ahol több mint 300 zenekar és számos képzőművész, képzőművészeti kollektíva lépett fel/mutatkozott be a világ minden tájáról.
Ha produkciós oldalról vagy a terjesztés felől közelítjük meg a kérdést, az lehet a benyomásunk, hogy ma sokkal nehezebb undergroundnak maradni, mint amikor a kifejezés született. Ahogy azt a kilencvenes évek végén divatos volt mondani, az információs technológiák, open source szoftverek, audio- és videokütyük gyors fejlődése magukkal hozta a produkciós eszközök demokratizációját. Ha ehhez még hozzávesszük, civilizációnk milyen csillapíthatatlan éhséggel veti magát az új vizuális kifejezésmódokra, levonhatjuk a következtetést: elég, ha egy szerző kellő ideig és kellő odaadással összpontosít a munkájára, előbb-utóbb a kulturális színtér részévé válik. Vagy egyszerűbben szólva: sorra kerül ő is, őt is bedarálja az áradó, mindenre kiterjedő és mindig éber figyelem. Ilyen feltételek mellett undergroundnak maradni csak paranoid elszigeteltségben lehet, csakis a köreidet folytonosan szűkítve, bővítés helyett. Mert még az undergroundot képező értékek, művészi kifejezésmódok, ellen-értékek és viselkedésformák sem problematikusak többé. Azok lennének, ha még mindig sztálinista vagy cári rezsimekben élnénk. A liberális kapitalizmus korában viszont a mainstream már nem támadásként és a fennálló, hagyományhű dogmák megsemmisítésére tett kísérletként érti az undergroundot, hanem konstruktív kritikaként. Ennélfogva még ösztönzi is, mert az undergroundtól várja az útmutatást, hogy miként és merre fejlődjön, hogy meghosszabbíthassa uralmát, és/vagy új közönséget verbuváljon, és/vagy felrázza követői befogadói szokásait. Adódik viszont egy ellentmondás is: az underground színtér bizonyos szereplői még mindig úgy tevékenykednek, mintha megfigyelői társadalomban élnénk, miközben körülöttük mindenki egy irányító társadalomnak él és dolgozik. A mi szerbiai mindennapjaink szélsőségesek, embertelenek, velejükig ellentmondásosak. Miféle underground tudná ezt a valóságot még inkább felfordítani, vele megküzdeni? Zseninek kell lennie annak, aki az itteni közönséget fel tudja idegesíteni vagy meg tudja lepni valamivel, amit még nem látott a napilapokban vagy a bulvársajtóban.
A teljesség igénye nélkül, a Symposion olyan képzőművészekkel dolgozik/dolgozott együtt, mint Aleksandra Waliszewska, Davor Gromilović, Robert Deutsch, Waone Interesni Kazki, Anne van der Linden, Igor Hofbauer, vagy Magyarországról Stark Attila, Vidák Zsolt, Kárpáti Tibor, Verebics Ágnes, Kovács Lehel, Szöllősi Géza…
És olyan zenészekkel zenekarokkal, mint: The Homesick, Straight Mickey and the Boyz, Igralom, Technoir, Sickpicnic, Artur, Lajka, Joey Molinaro, Divine Shade, Lili Refrain, Tus Nua…
Az ISBN Galériában falra kerül egy nemzetközi csoportos kiállítás a magazin konceptuális-intermediális lapszámainak anyagából.

Kurátor: Sirbik Attila
Kiállító művészek: Davor Gromilović, Stark Attila, Miroslav Lazendić, Ricz Géza, Lak Róbert, Győrffy László, Emil Kadirić, Igor Hofbauer, Oláh Dóri, Kis Endre, Arnus Horribilis, Szabó Levente, Vidák Zsolt, Kovács Lehel, Kárpáti Tibor
Helyszín: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg utca 2.
Nyitva tartás: K-P 12-19:00, Szo 14-18:00
www.isbnbooks.hu

//

Symposion – Deep Time

17th April - 17th May 2019.
Opening: 7pm 16th April 2019.

Opening speech: HORVÁTH Márk, philosopher

★EN★ Symposion is a Serbia-based publisher of art, music, pop culture, literature and literary theory. Among their issues there are pop culture anthologies, albums, concept books all of which are permeated with extreme visual design. Their diversified way of thinking comprehenses a wide variety of themes. Several of thier issues is about the traumas and Yugo-nostalgia of an invisible, disappeared generation. Others treat the topics of the popular ideologies of the Balkans, the commonplaces of Central and Eastern Europe, the intersection of sin and innocence or the realizability of travelling to Mars. They apply the techniques of irony, fake, the spontaneous image-building of everyday situations. It is a world that is risky, scandalous and difficult but also funny in which aesthetic boundaries are not valid and the notion of censorship is not invented yet. Where absurd triumphs over existential anxiety.

Curator: SIRBIK Attila
Exhibitors: Davor Gromilović, Stark Attila, Miroslav Lazendić, Ricz Géza, Lak Róbert, Győrffy László, Emil Kadirić, Igor Hofbauer, Oláh Dóri, Kis Endre, Arnus Horribilis, Szabó Levente, Vidák Zsolt, Kovács Lehel, Kárpáti Tibor
Location: ISBN books+gallery, 1084 Budapest, Víg utca 2.
Opening hours: Tu-Fri 12-7pm, Sat 2-6pm
www.isbnbooks.hu

 

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata