esemény
Tárlatvezetés Zoboki Gáborral | TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon | Műcsarnok

megnyitó | 2019. május 2. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

Exkluzív tárlatvezetés Zoboki Gábor DLA, habil építésszel a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon.

Belépőjegy: 2500 Ft

online jegyelővétel

A kiállításról:
TÉR /// ERŐ
II. Építészeti Nemzeti Szalon

2019. április 26. - augusztus 25.
Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai-és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2019-ben újra Építészeti Szalon következik, amelyen különös hangsúlyt kap az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás.
Az elmúlt öt esztendőből válogatott kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás, amit társadalmi érzékenysége okán sokszor szociális építészetként említenek. Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában a funkcionális és esztétikai megformálás mellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség szempontjai dominálnak. A 2019-es Építészeti Nemzeti Szalon kapcsolódó témája a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely, amelyben a csoport kiemelkedő építészeinek munkásságát egészen máig áttekintjük.
A múltat idéző kiállításrész a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877–1959) előtt tiszteleg. Az életműben különösképpen a maga korában rendkívül új technológia, a vasbeton alkalmazásának a népi építészet fából építkező ornamentális hagyományaival való ötvözésének európai színvonalú eredményeit emeli ki – a megújuló hagyományt szolgáló anyagváltás az architektúrának ma is aktuális eszköze.
A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrál „A jövő körvonalai” címet viselő egység, amely innovatív, gyakran futurisztikus elképzeléseket mutat be, különös figyelemmel az építészet össztársadalmi szerepének megjelenítésére.
A kiállítás főkurátora Szegő György DLA építész, iparművész, a Műcsarnok művészeti vezetője; társkurátorok: Balázs Mihály DLA építész, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MMA tagja; Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA tagja; Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténész, valamint Botzheim Bálint építész, folyóiratszerkesztő. Fényépítészet témavezető: Böröcz Sándor fénytervező, Hello Wood témavezető: Pozsár Péter építész.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.