esemény
Tomorrow – Holnap | Nemes Márton | Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

kurátor | Izinger Kati

megnyitó | 2019. március 29. 18:00

a kiállítást megnyitja | Fehér Dávid művészettörténész

web | http://www.szikm.hu

a kiállítás bezárása | 2019. április 28.

cím | 8000 Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

Térkép

Nemes Márton Tomorrow – Holnap című kiállítása a társadalmat globális szinten érintő változásokra, a kialakuló hangulatingadozásokra adott festészeti metaforákat mutat be. Egyre kevesebbet élünk a jelenben, mindenünket a holnaptól való függés határozza meg. A holnap az, amiben bízunk, hogy szebb lesz, és amitől félünk is, mert nem tudjuk, mit hoz. Jóléti társadalomban élünk, és mégis szenvedünk. Mindenünk megvan, és mégis azt érezzük, hogy semmink sincs. Egy lassan elfogyó illúzió, a boldogságba fojtott bánat, egyfajta színekben pompázó hanyatlás jelenik meg a munkákon.
A művész munkássága Londonba költözése óta erős fordulatot vett. A Chelsea College of Arts-on folytatott tanulmányai után több londoni galéria is dolgozni kezdett vele. Folyamatosan szerepel kiállításokon Európa-szerte, ez nagyon termékenyen hat festészetére. Fő inspirációi az eszképizmus, rave és techno kultúra, vagy akár a londoni rendőrautók egyedi forma- és színvilága. Fényvisszaverő fóliák mellett lézervágás, hegesztett acélszerkezetek és számos más technika és anyag is beépült Nemes Márton festői praxisába.
A kiállítás az ide vezető utat kísérli meg bemutatni az elmúlt évek anyagából válogatva. Az egyetemi diplomamunkák és az első kiállítások kulcsművei mellett kimondottan erre a kiállításra készült új munkák is láthatóak a múzeumban.
A székesfehérvári Smohay János Alapítvány 2018-ban Nemes Mártonnak ítélte a Smohay-díjat.
 
A megnyitó után afterparty a múzeum kertjében. Fellép: Mike Nylons.
 
A kiállítás megnyitójára különjárat indul 16.30-kor Budapestről, a Déli pályaudvar mellől, amely a program után, 20.30-kor indul vissza Székesfehérvárról. Az ingyenes buszjáratra a jelentkezés sorrendjében tudunk helyet biztosítani. Kérjük, részvételi szándékát március 27-ig jelezze a nemesbusz0329@gmail.com e-mailcímen vagy a +36-70-3386175-ös számon. Bővebb információ a busz indulásáról a regisztráció után kapható.
 
Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.