esemény
Publikus magánügyek | A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben | Művészet Malom

kurátor | Muladi Brigitta, Schneller János

megnyitó | 2019. március 28. 18:00

a kiállítást megnyitja | Tatai Erzsébet PhD művészettörténész

web | http://www.muzeumicentrum.hu/p...

a kiállítás bezárása | 2019. május 12.

cím | MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi utca 32.

Térkép

Publikus magánügyek – A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben

A kilencvenes évek nemcsak politikai és társadalmi szinten volt a változás kora, de a képzőművészeti életben is számos paradigmaváltás zajlott. A rendszerváltás, mint minden jelentős társadalmi változás, lassú folyamat, sőt bizonyos átalakulások máig tartanak. A kilencvenes években megjelenő és máig bővülő kortárs műkereskedelem új intézményei: a kereskedelmi galériák, a nyilvánossá váló magángyűjtemények, támogatási rendszerek és külföldi csereprogramok, a rendszeres művészeti vásárok, a kortárs aukciók megingathatatlannak vélt kánonokat írtak újjá, vagy alakítottak át jelentősen. Korábban rejtőzködő gyűjtemények és életművek kerültek nyilvánosságra és finomították a művészetről alkotott fogalmainkat. Mindezzel egy időben az intézményi rendszer is átalakult, bizonyos intézmények hatásköre jelentősen csökkent vagy meg is szűnt, így fenntartásuk feleslegessé, idejétmúlttá vált, míg más intézmények szerepe megnőtt, még másokat az új helyzet hozott létre. Számos gyűjtő kilépett az inkognitóból, sokan magánemberként vágtak bele a gyűjtésbe, valamint számos vállalati és banki gyűjtemény kezdett saját kollekciót létrehozni – mindez együtt komoly befolyással bírt a művészeti szcénára, a művészet szerepéről alkotott képünkre, valamint a kánon alakulására.
Kiállításunk műveit olyan magángyűjteményekből válogattuk, melyekben kiemelten fontos szerepet kap az évtized sokszínű művészete – műfaji, mediális megkötések nélkül. A válogatásban kiemelt szerepet kaptak a kilencvenes évek új megközelítései, a művészet megváltozott szerepére reflektáló művek, valamint a médiumtudatos alkotások.

Kurátorok: Muladi Brigitta, Schneller János


A megnyitó időpontja: 2019. 03. 28. 18 óra
Helyszín: MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi utca 32.

A kiállítást megnyitja: Tatai Erzsébet PhD művészettörténész

A kiállítás 2019. 03. 29. – 2019. 05. 12. között tekinthető meg.
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig.
A pénztárak 17:30-ig tartanak nyitva
A MűvészetMalom 2019. március 31-ig téli nyitvatartási rend szerint keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig tart nyitva.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

﹒﹒﹒

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Borítókép:
Szigeti András – Korodi János: 20th Century Box, 1999
színes fotó, műanyaglemez; 160×100 cm
© Fotó: Illés Barna, bokszkesztyű: Uglár Csaba
© Újlak gyűjtemény

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.