esemény
Sulyok Miklós tárlatvezetése Schmal Károly képzőművész akadémiai székfoglaló kiállításán | Schmal Károly | Budapest Galéria

megnyitó | 2019. március 22. 16:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Budapest Galéria

Térkép

2019. március 22-én (pénteken) 16 órakor a Budapest Galéria Szabálytalan rend | Munkák 2016–2018-ig SCHMAL Károly képzőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjának akadémiai székfoglaló kiállításán Sulyok Miklós művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.  

Schmal Károly művészete szándékoltan szegény anyagokból és kevés eszközzel létrehozott, filozofikus festészet, absztrakció és figuralitás határán. Korábban papír alapú tempera festményeit objektekké alakítva térbeli módon is megfogalmazta a sík, a tér, a látvány és a látszat, művészet és valóság festői problémáit, több alkalommal kiállítva a Budapest Galériában is. Rend és a rend felbomlása, hiánya mindig is jelen volt művészeti problémafelvetései között.

Kiállításunk Schmal legújabb munkáiból nyújt válogatást. Gyakran a tájkép, a csendélet és az absztrakció határán mozgó, hol a rajzhoz, hol a festészethez közelítő, papír alapú képei a gyűrt-formázott hordozó által a gyötröttség, a szenvedés drámai szituációjából indulnak ki. A kaotikus, olykor űrszerűen távoli képalap, vagy másként háttér és az abban megjelenő festői esemény éles kontrasztban állnak egymással, s éppen ez teremti meg a kép sajátos feszültségét.

BUDAPEST GALÉRIA
1036 Budapest, Lajos utca 158. (földszint)

A kiállítás nyitva: 2019. január 23 – március 24.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.