esemény
Ludwig 30 – Mindig kortárs | Ludwig Múzeum | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2019. február 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | FABÉNYI Julia

web | https://www.ludwigmuseum.hu/ki...

a kiállítás bezárása | 2019. március 31.

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum alapításának 30. évfordulóját kiállítás- és programsorozattal ünnepli, amely segítségével áttekintést ad a múzeum történetéről és tevékenységéről, és kísérletet tesz egy olyan 21. századi jövőkép felvázolására is, amely reflektál napjaink kihívásaira, illetve a múzeum szerepének változására.

A Ludwig 30 címmel megrendezett, 2019 februárjában kezdődő és március végéig tartó programsorozat bemutatja az intézmény tevékenységét a gyűjteményezéstől az időszaki kiállításokig, az állományvédelemtől a digitalizálásig, a múzeumpedagógiától, a kommunikációs tevékenységen át, egészen a társművészeti programokig, sőt kiterjed a magyar részvételre is a Velencei Biennálén.

Az első emeleti kiállítótér egyfajta múzeumi modellé alakul, amely tematikus egységekbe rendezve vezeti be a múzeum működésébe a látogatót. Az egymást kéthetente változó tartalommal követő pop-up kiállítások és programok az elmúlt évtizedek változó művészet- és múzeumfelfogására is reflektálnak. Ugyanezen a szinten helyet kap még egy vetítő, egy múzeumpedagógiai alkotótér, az archívum, egy olvasósarok.

 

A Ludwig 30 programsorozat gyűjteményből rendezett pop-up kiállításai

Felülírás/Insert Grafitti – utca vs. műterem   
Február 5.-17.

A zömében a nyolcvanas évekből származó, graffitit, illetve írásos elemeket tartalmazó alkotások a múzeum alapításának évtizedére utalnak, amikor a magas művészetben megjelentek a városi szubkultúra elemei.

 

Eszközök/Tools – Médiaművészet az elmúlt húsz évből   
Február 19.- Március 3.

A második szakaszban az Eszközözök címen bemutatott médiaművészeti munkák a kilencvenes évektől napjainkig tartó korszak változásaira hívják fel a figyelmet: a tömegmédia hatására, az új médiumok – fotó, videó, digitális képalkotó technikák – tömeges elterjedésére és megjelenésére a képzőművészetben.

 

Share/Megosztás – Múzeumpedagógia a gyakorlatban  
Március 5.-17.

A válogatás a művészetközvetítés módszereire, legfrissebb eredményeire fókuszál. A múzeumpedagógusok által válogatott művek befogadását és értelmezését különféle pedagógiai és kommunikációs eszközök segítik, komplex módon bontva ki a művekbe zárt jelentést.

 

Testreszabás/Customize – Kiállítás a látogatók szavazatai alapján  
Március 19.-31.

A záró tárlat kísérleti jellegű, és elsősorban a kétezres évek fejleményeire reagál: az együttműködésen, illetve részvételen alapuló művészeti törekvésekre, valamint a múzeumok megnövekedett felelősségére. A látogatók egy előzetes szavazás során választhatják ki a gyűjteményből a számukra legérdekesebb, legfontosabb, legkedvesebb műveket, így aktívan részt vehetnek a múzeum tevékenységének formálásában.

 

Pavilon – Művek és dokumentumok a Velencei Biennalékról (1988 – 2017)

Február 5.-17. Pincehelyi Sándor/Samu Géza (1988), Fehér László (1990)
Február 19.- Március 3. Jovánovics György (1995), Bachman Gábor (1996)
Március 5.-17. Lakner Antal (2001), Andreas Fogarasi (2007)
Március 19.-31. Várnai Gyula (2017), Hajas Tibor (2017)

 

A válogatások mellett számos kapcsolódó eseményre is sor kerül, amelyek között filmvetítések, előadások, különleges koncertek szerepelnek, a múzeumalapítás aláírásának évfordulóján, március 21-én pedig különleges programok várják a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!

ISBN K�nyv+Gal�ria