esemény
Életlehetőségek | Flohr Zsuzsi | 2B Galéria

kurátor | Pacsika Márton

megnyitó | 2018. november 22. 19:00

a kiállítást megnyitja | György Péter

web | http://2b-org.hu

a kiállítás bezárása | 2018. december 10.

cím | 2B Galéria

Térkép

FLOHR ZSUZSI: ÉLETLEHETŐSÉGEK

megnyitó: 2018. november 22. 19:00
a kiállítást megnyitja: György Péter, esztéta
kurátor: Pacsika Márton


Flohr Gyula élete nem volt egyedi, ahogy az azt alakító történeti és személyes körülmények sem voltak azok. Története a közép-kelet-európai vállalkozó férfié, aki megalapozottan bizalmatlan és ellenséges az állami apparátussal szemben, és gyakran autoriter és maszkulin a személyes tereiben. 

Flohr Gyula Észak-Magyarországon egy szénkereskedő zsidó családban nőtt fel, ám már gyermekkorában kikeresztelkedett. A munkaszolgálat alatt Borban, a Laznica altáborban építette a keskeny nyomtávú vasutat, majd innen megszökve Josip Tito partizánjaihoz csatlakozott.

A felszabadulás után hazatért, és Budapesten nyitott esszencia- és hengerfestő boltot. Keresztény lányt vett el, zsidóságával pedig élete végéig ellentmondásos, gyakran ellenséges érzései voltak. Vállalkozásait számos alkalommal államosították, utoljára 1957-ben, ezt követően egy állami vállalat alkalmazottjaként dolgozott nyugdíjazásig.

Az Életlehetőségek című kiállításon Flohr Zsuzsi saját nagyapja életét dolgozza fel, elsősorban az annak keretet adó épített környezet megrajzolásán keresztül. A kiállításon egymásnak ellentmondó családi és hivatalos narratívák jelennek meg, melyek árnyalt társadalmi és nemi viszonyokra mutatnak rá, és általában a közép-kelet-európai ember életének lehetőségeire egy folyamatosan bezáruló társadalomban.

A kállítás január 6-ig tart nyitva.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

2018. november 27. (kedd), 18:00: Tárlatvezetés Csapody Tamás jogász-szociológussal, a Bori munkaszolgálatosok (2011) és Bortól Szombathelyig (2014) kötetek szerzőjével

2018.december 20. (csütörtök), 18:00: Tárlatvezetés Turai Hedvig művészettörténésszel, Flohr Zsuzsival és Pacsika Mártonnal


A kiállítás az Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya (BKA), a Zukunftsfonds Österreich, és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jön létre.

A 2B Galériát a Mozaik Hub, NKA és Ferencvárosi Önkormányzat támogatja.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.