esemény
GbN ‘18 // Rég nem látott művek // | Lődi Virág | Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

megnyitó | 2018. november 15. 19:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója | 1077 Budapest, Egyesület Rottenbiller u. 35.

Térkép

GbN ‘18 // Rég nem látott művek // Lődi Virág

A gyűjtemény/archívum 10 éve, az ötvenedik évfordulón is "elő lett véve". Akkor a Stúdió háromkötetes kiadványában Fenyvesi Áron foglalta össze, hogy mit lehet tudni a gyűjtemény politikumáról/esztétikájáról, és a Stúdió gyűjteményépítési stratégiájáról.

Fenyvesit idézve: "A műtárgyvásárlásokon keresztül történő díjazás következtében beinduló gyűjtésre pedig a szociális támogatás "árnya" is vetül." A gyűjtemény tehát nem tisztán valamiféle esztétikai (vagy ideológiai) koncepció mentén, vagy befektetési célból létesült, hanem a Stúdió-tagok közvetett anyagi támogatásának eszközeként is funkcionált.

A rég nem látott művek (rég fel nem tett kérdések) című kiállítás alapgondolata, hogy amennyiben a gyűjteményt a Kádár-kori művészet-támogatás egyik gyakorlataként értelmezzük, lehetőségünk lesz az állami mecenatúráról gondolkodni, (ne adj isten termékeny) vitákat elindítani vagy tovább folytatni.
A kiállításra olyan művészektől válogattam munkákat, akik különböző életutakat jártak be Stúdió-tagságukat követően, és vélhetőleg eltérően gondolkodnak, nem csak stúdiós múltjukról, de az állami kultúrafinanszírozás szerepéről is. A rég nem látott gyűjteményi darabok mellett a művészek válaszai olvashatók az általam feltett három kérdésre, melyek az alábbiak voltak:

1. Mit adott a Stúdió a rendszerváltás előtti évtizedekben a közvetlen anyagi támogatásokon túl? Hogy emlékszik vissza: a Stúdión belüli tevékenységét (az aktív tagsága alatt) a közösség vagy az egyéni alkotói ambíciók motiválták?

2. Emlékszik-e, hogy melyik munkája került a Stúdió gyűjteményébe? Mesélje el a gyűjteménybe kerülés körülményeit, ha erre nem emlékszik konkrétan, akkor általánosságban, meséljen arról, hogy mennyire volt transzparens a Stúdió gyűjteményépítése?

3. Ön szerint feladata-e a mindenkori államnak a (képző)művészet közvetlen támogatása (pl. ösztöndíjrendszer, műtárgyvásárlás formájában)? Ha igen, akkor milyen művészetet kell támogatnia az államnak?

Az esemény a Gallery by Night 2018 programsorozat keretein belül az NKA támogatásával valósul meg.

//

Ha hozzájárulnál a FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alapműködéséhez, látogass el bankkártyás adománygyűjtő felületünkre
 

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

GODOT palyazat