esemény
GbN ‘18 // Rég nem látott művek // | Lődi Virág | Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

megnyitó | 2018. november 15. 19:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója | 1077 Budapest, Egyesület Rottenbiller u. 35.

Térkép

GbN ‘18 // Rég nem látott művek // Lődi Virág

A gyűjtemény/archívum 10 éve, az ötvenedik évfordulón is "elő lett véve". Akkor a Stúdió háromkötetes kiadványában Fenyvesi Áron foglalta össze, hogy mit lehet tudni a gyűjtemény politikumáról/esztétikájáról, és a Stúdió gyűjteményépítési stratégiájáról.

Fenyvesit idézve: "A műtárgyvásárlásokon keresztül történő díjazás következtében beinduló gyűjtésre pedig a szociális támogatás "árnya" is vetül." A gyűjtemény tehát nem tisztán valamiféle esztétikai (vagy ideológiai) koncepció mentén, vagy befektetési célból létesült, hanem a Stúdió-tagok közvetett anyagi támogatásának eszközeként is funkcionált.

A rég nem látott művek (rég fel nem tett kérdések) című kiállítás alapgondolata, hogy amennyiben a gyűjteményt a Kádár-kori művészet-támogatás egyik gyakorlataként értelmezzük, lehetőségünk lesz az állami mecenatúráról gondolkodni, (ne adj isten termékeny) vitákat elindítani vagy tovább folytatni.
A kiállításra olyan művészektől válogattam munkákat, akik különböző életutakat jártak be Stúdió-tagságukat követően, és vélhetőleg eltérően gondolkodnak, nem csak stúdiós múltjukról, de az állami kultúrafinanszírozás szerepéről is. A rég nem látott gyűjteményi darabok mellett a művészek válaszai olvashatók az általam feltett három kérdésre, melyek az alábbiak voltak:

1. Mit adott a Stúdió a rendszerváltás előtti évtizedekben a közvetlen anyagi támogatásokon túl? Hogy emlékszik vissza: a Stúdión belüli tevékenységét (az aktív tagsága alatt) a közösség vagy az egyéni alkotói ambíciók motiválták?

2. Emlékszik-e, hogy melyik munkája került a Stúdió gyűjteményébe? Mesélje el a gyűjteménybe kerülés körülményeit, ha erre nem emlékszik konkrétan, akkor általánosságban, meséljen arról, hogy mennyire volt transzparens a Stúdió gyűjteményépítése?

3. Ön szerint feladata-e a mindenkori államnak a (képző)művészet közvetlen támogatása (pl. ösztöndíjrendszer, műtárgyvásárlás formájában)? Ha igen, akkor milyen művészetet kell támogatnia az államnak?

Az esemény a Gallery by Night 2018 programsorozat keretein belül az NKA támogatásával valósul meg.

//

Ha hozzájárulnál a FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alapműködéséhez, látogass el bankkártyás adománygyűjtő felületünkre
 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.