esemény
Zoo, Landscapes, Cosmos | Palotai Gábor | Trafó Galéria

kurátor | Mucsi Emese, Salamon Júlia

megnyitó | 2018. október 31. 19:00

a kiállítást megnyitja | Vásárhelyi Tamás zoológus, muzeológus

web | http://trafo.hu/hu-HU/gabor_pa...

a kiállítás bezárása | 2018. december 2.

cím | Trafó Galéria

Térkép

Palotai Gábor (1956) tervezőgrafikus, képzőművész, a nemzetközi design szcéna elismert alakja; autonóm munkáival Svédországtól Budapestig számos hazai és nemzetközi kiállítótérben találkozhatott már a közönség. Palotai holisztikus vizuáliskultúra-felfogását tükröző alkotói gyakorlatában nem válik külön designeri és képzőművészeti tevékenysége. Életművében a klasszikus grafikai műfajok mellett olyan, nehezen besorolható vagy kevésbé szokványos formátumok és médiumok is helyet kapnak, mint a konceptuális fotó, a graphic design novel, a nyomtatott textil, a narratívát nélkülöző digitális mozgóképek vagy akár a köztéri emléktábla.

Konzekvensen alkalmazott képkompozíciós elvei közé tartozik az ismétlés, a modularitás és a redukció. Nehezen felfejthető, piktogram tömörségű absztrakt képeit több esetben úgy teszi hozzáférhetővé, hogy az egyes munkákat sorozatba, művészkönyvbe rendezi egymás mellé. Míg a minimálisra redukált vizuális nyelve a modernizmuson túli képalkotói hagyományon alapul, addig az általa használt verbális referenciák a közel háromezer éves európai kultúra toposzait hozzák mozgásba. Művei középpontjában az olyan, ember által konstruált rendszerek és szabályok állnak, mint a kategóriaképzés folyamata, a természettudományos gyűjteményépítés, az urbánus struktúrák tanulmányozása vagy a tájábrázolás sok évszázados alapelvei. Legújabb alkotásai egy kortárs studiolo elemeiként mutatják be egy 21. századi gondolkodó sajátos, mégis valahogy régről ismerős mindsetjét.

A kiállítás az elmúlt másfél év sorozataiból (Zoo, Landscapes, Cosmos) válogat, és bemutatja Palotai munkáinak mediális átalakulását: a papírhordozón megjelenő, könyvbe rendezett grafikától a plexiképek rendszeréből összeálló, nagyívű installációig.

 

Támogató: NKA, Káli Kövek

 

 

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

GODOT palyazat