esemény
Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat | Az erőhöz és a szépséghez vezető utak | Műcsarnok

megnyitó | 2018. december 13. 17:30

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

(Wege zu Kraft und Schönheit), német dokumentumfilm, 104 perc, 1925 (r.: Wilhelm Praguer)

Richard Ungewitter 1906-ban megszervezte a Német Nudo-Naturista Szövetséget, több tábort alapít, s mozgalma különösen az első világháború után nagy népszerűségre tett szert. Ezekben a táborokban forgatták 1925-ben a filmet, amely nagyban elősegítette a naturizmus elterjedését. Kevesen tudják, de a film egyik jelentében feltűnt Leni Riefenstahl is, aki később tehetségével a nemzetiszocialista rendszert szolgálta, miközben Ungewitter nem volt hajlandó elfogadni a náci eszméket. Később sokan megpróbálták a mozgalmat a szélsőséges eszmék jegyében értelmezni, de ennek a filmnek a készítésekor még messze volt ez a kor. A film mai szemmel nézve különös hangulatú, inkább művészfilmnek tűnik, de mindenképpen érdekes korlelet a nudizmus/naturizmus születéséről.

Előadó: László Ferenc újságíró, történész

A filmet eredeti nyelven, felirat nélkül vetítjük.


Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat / Előadóterem
A Rejtett történetek című kiállítás kísérő rendezvényeként bemutatott dokumentumfilm-sorozat címét Coline Serreau és Vincent Lindon 1996-ban bemutatott humánökológiai játékfilmje ihlette. A sorozatban olyan hazai és külföldi dokukat kínálunk, amelyek az életreform-mozgalmak egy-egy irányát képviselik. A filmek, ahogyan a kiállítás is, az előző századfordulótól egészen máig kísérik a természet harmóniájába visszavágyó embert. Kultúrák találkozásának különleges pillanatait élhetik át a sorozat nézői: ízelítőt kaphatnak egy Duna-menti és egy bakonyi indián tábor életéből, a japán, tibeti, dél-amerikai szakrális központok és a tízmilliós világvárosok mindennapjaiból, a húsevő társadalom számára láthatatlan „másik oldal” gyötrelmeiből ugyanúgy, mint az 1920-as években felvirágzó nudizmus vagy a kétezres évekbeli ökotudatos nagymamák világjobbító vágyából.

Jegyár: 1500 Ft | A belépőjegy felmutatásával nézőink 20% kedvezményben részesülnek a Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás belépőjegyéből.

A sorozat további vetítései:

október 25. 17:30
Sápadtarcúak, magyar dokumentumfilm, 58 perc, 1991 (r.: Tóth Eszter)
Beszélgetőtárs: Cseh András

november 8. 17.30
A Földlakók (Earthlings), amerikai dokumentumfilm, 95 perc, 2003 (r.: Shaun Monson)
Előadó: Gajárszky Áron környezetmérnök, az Ökofilmklub alapítója

november 22. 17.30
Kós Károly, román portréfilm, 28 perc, 2013 (r.: Csibi László)
Kós Károly nyomában, magyar dokumentumfilm, 30 perc (r.: Csontos János)
Előadó: Anthony Gall építész

január 3. 17.30
Világok arca: Baraka, amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 1992 (r.: Ron Fricke)

Előadó: Ertsey Attila

január 10. 17.30
Háborgó nagyik, norvég-amerikai-olasz-német dokumentumfilm, 78 perc, 2013 (r.: Havard Bustnes)
Előadó: Kocsis Dóra, Messzelátó Alapítvány

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

ISBN K�nyv+Gal�ria