esemény
21 gramm - Rényi Katalin kiállítása | Rényi Katalin | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2018. október 13. 16:00

a kiállítást megnyitja | Balog Zoltán református lelkész

web | http://www.muzeumicentrum.hu/2...

a kiállítás bezárása | 2019. február 17.

cím | MűvészetMalom

Térkép

Tisztelettel hívjuk 21 gramm - Rényi Katalin kiállításának megnyitójára 2018. október 13-án 16 órára.

A vendégeket üdvözli: Gulyás Gábor múzeumigazgató

Köszöntőt mond: Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre Város polgármestere

A kiállítást megnyitja: Balog Zoltán református lelkész

Közreműködik: Wolf Kati énekesnő

Kurátor: Muladi Brigitta

 

Rényi Katalin (1951, Bp.) az akkori Iparművészeti Főiskola (ma MOME) grafika szakán diplomázott, azonban kiállításokról ismert művei a festészet körébe tartoznak. Pályája 1979-ben összefonódik a Szentendrei Művészteleppel, ahol a grafikai műhelynek, és 1987-től már festők csoportjának is tagja.

Műveit láthatta a közönség például a Budapest Galériában, a Vigadóban, az Olof Palme Házban, a Körmendi galériában. Verseskötetét és festményeit a közelmúltban a Petőfi Irodalmi Múzeum mutatta be.

A 21 gramm kiállítás több évtizedet fog át. Rényi Katalin művei a létezés gyötrelmeit és az alkotás szabadságát egyaránt manifesztálják, legyen az négyméteres akvarelltekercs, gesztusfestmény, finom, kristálytiszta szabadkézi rajz vagy szabadvers. Belső útjaira kísérhetjük el a művészt, akinek mindig megújulni képes energiái, magas hőfokú érzelmei beépülnek műveibe, azok így a születés-teremtés és halál-átalakulás dinamikus egységeivé válnak. A végtelen felé nyitott új képei, meggyötört felületű asszemblázsai az arany és az ezüst használata során áttetszővé, könnyűvé válnak, ellentétet és egységet képezve a korábbi nehéz földszínekkel: feketékkel, vörösekkel, okkerekkel telített súlyos képtereivel.

„A Rényi Katalin által létrehozott művészet ihletettsége ebből az alázatos belátásból ered – és kivétel nélkül mindig a szakralitáshoz viszi a látogatót. A lélekhez, amely a hiú emberi világban talán csak 21 gramm, sokan mégis nehezen viselik a súlyát.” Gulyás Gábor

A kiállítás 2019. február 17-ig tekinthető meg.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum