esemény
Nyelvrokonok. Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás | Farkas Dénes, Kristina Norman, Kaido Ole, Flo Kasearu | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

kurátor | Szipőcs Krisztina, Jan Elantkowski

megnyitó | 2018. szeptember 27. 19:00

a kiállítást megnyitja | Szipőcs Krisztina

web | https://www.ludwigmuseum.hu/ki...

a kiállítás bezárása | 2019. január 6.

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

A magyar és az észt nyelv egyaránt finnugor eredetű, ám az elmúlt évezredekben egymástól messzire szakadt két népcsoport egymástól különböző történelmi utat járt be. Vajon az északi, balti hagyomány, valamint a közép-kelet-európai történelem és a közös poszt-szocialista tapasztalat hol találkozik a 21. századi jelenben?

Milyen témák, problémák, motívumok bukkannak fel a két ország művészetében, amelyek egymással párhuzamba állíthatók? Mi konstruálja a modern kori államokat, mi a nyelv és a kultúra szerepe ebben? Milyen az ideális állam, illetve állampolgár? Hol van a művészet és a művész szerepe napjaink fogyasztói társadalmában? Hogyan prognosztizálható a jövő a jelenlegi válságos, forrongó időszakban?

A fenti kérdésekkel foglalkoznak Farkas Dénes, Johnson & Johnson, Flo Kasearu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Tanja Muravskaja, Kristina Norman és Kaido Ole legfrissebb munkái, melyeken keresztül megismerhetjük Észtország izgalmas kortárs művészeti szcénáját. A kiválasztott nyolc művész munkáit olyan alkotásokkal állítjuk párhuzamba, amelyek hasonló témákat dolgoznak fel, de magyar nézőpontból.

 

A megnyitón köszöntőt mond dr. FABÉNYI Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója és Kristi KARELSOHN, Észtország magyarországi kijelölt nagykövete

A kiállítást megnyitja SZIPŐCS Krisztina, a kiállítás kurátora

 

Kurátor: Szipőcs Krisztina

Kurátor asszisztens: Jan Elantkowski

 

A kiállítás az Észt Köztársaság kikiáltásának százéves évfordulójához kapcsolódik.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.