esemény
Space | Bereznai Tamás, Deim Balázs | Sesztina Galéria

megnyitó | 2018. szeptember 6. 18:00

a kiállítást megnyitja | Zajácz György

web | https://www.facebook.com/Seszt...

a kiállítás bezárása | 2018. október 6.

cím | Sesztina Galéria, Debrecen, Hal köz 3.

Térkép

A két alkotó világ- és művészetszemléletét összeköti a merész invenciókkal a vizualitás mai nyelvén és eszköztárával fogalmazott alkotói módszerük, amelyben manifesztálódik a természettudományokhoz fűződő sajátos viszonyuk, és ötvöződni látszik a humor, az áltudományos abszurd és a sci-fi képi világa.

Bereznai Tamás (1983) médiaművész. Elektronikus grafikát tanult a Dekoratőr és Kirakatrendező Iskolában, valamint a Szentendrei Művészeti Szakiskolában (2002–2006). MA diplomát szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen média design szakon (2009–2017). Mozgó- és állóképes műfajok egyaránt foglalkoztatják.

Bereznai egy térbeli alapformát, a kockát ruházza fel élő tulajdonságokkal. Videóprojekcióval anatómiai jellemzőket ad az objektumnak, ami egy bőrétől megszabadított, kubusba zárt testtömeg biomorfikus textúráját kapja. Szembe állítja a letisztult, szögletes formák és az organikus jelenségek vizuális megjelenését. A geometrikus formában az élet illúzióját keltik a képsorok. Kísérletének célja, hogy egy videóműben megjelenítse a természet és az alkalmazott technika, a művészet és a tudomány átfedéseit. (a szerző)

Deim Balázs (1987) magyar fotóművész. Alkalmazott fotográfiát tanult a Novus Művészeti Iskolában Budapesten, majd a Kaposvári Egyetemen szerzett fotográfus diplomát 2013-ban. Műveiben elsősorban az emberek és a városi környezet közötti kapcsolatra összpontosít, és olyan fogalmak izgatják, mint a hiány, az emlékek, az ellenőrzés, a megfigyelés és a tér. Az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként a „Surveillancesystem” című projektjét 2016-ban a MUSA-ban (Bécs), 2017-ben a Cercle-cité-ben (Luxemburg), majd 2018-ban a Rhy Art Fair Basel-en mutatta be.

“A Space című fotósorozat Deim Balázs legújabb, 2017-ben készült munkája. Az érzékelés, a képzelet és a személyes emlékek dimenzióit összekötő projekt úgy értelmez újra hétköznapi tárgyakat és helyeket, hogy azok űrutazások bizonyítékaiként tűnnek fel, ugyanakkor nem rejti el a hétköznapiságra, a tárgyak eredeti funkcióira utaló jelzéseket. Így az egyszerű tárgyakból alkotott világűr képei egy privát, belső utazás dokumentációjává válnak.”
(Deim Réka művészettörténész)

 

Megnyitja: Zajácz György csillagász, ismeretterjesztő

A kiállítás megtekinthető: szeptember 6-tól október 6-ig vasárnap és hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.