esemény
JELEK AZ ÉGBOLTON / SIGNS IN THE SKY | Łukasz Patelczyk | Platán Galéria

kurátor | Tomasz Piars

megnyitó | 2018. augusztus 3. 19:00

a kiállítást megnyitja | Paksi Endre Lehel művészettörténész

web | http://polinst.hu/node/11656

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 6.

cím | Platán Galéria, Andrássy út 32.

Térkép

JELEK AZ ÉGBOLTON

Megnyitó augusztus 3-án 19.00 órakor a Platán Galériában

Művész Łukasz Patelczyk
Kiállitást megnyitja Paksi Endre Lehel művészettörténész
Kurátor Tomasz Piars

Megtekinthető szeptember 6-ig

A különböző égi jelek mindig is megmozgatták az emberi fantáziát. A meteorológiai és csillagászati jelenségek, vagy egyszerűen csak az antropomorfikus alakokba rendeződő felhők életre keltették a képzeletet, mítoszokat és vallásokat teremtettek. Az égbolt végtelensége és a rajta megfigyelhető, gyakorta az ember természetbe való beavatkozásához kötődő események még ma is félelmet és kíváncsiságot keltenek bennünk.

A Jelek az égbolton Łukasz Patelczyk legújabb projektje, amelyben a művész egyfajta összegzését kínálja az őt az utóbbi években legjobban foglalkoztató kérdéseknek. A képek kompozícióit két stílusirányzat, a romantikus tájkép és az absztrakt művészet elemeinek kapcsolódása építi fel. A realisztikusan ábrázolt égbolt, amely gyakran a vászon nagy részét elfoglalja, háttérré válik, amelyen ez a két struktúra találkozhat. A dinamikusan megfestett felhők és felhőoszlopok, az eltűnő vagy épp erősen kiemelt látóhatár, a hold és a villámok jellegzetes atmoszférát hoznak létre és hangsúlyozzák a természet vadságát, amelyhez a geometrikus alakok és jelek alkotnak ellenpontot.

http://polinst.hu/node/11656

-------------------------------------------------------------------------

SIGNS IN THE SKY

Opening on August 3, 2018 at 7pm in Platan Gallery

Artist Łukasz Patelczyk
Opening speech by Endre Lehel Paksi art historian
Curator Tomasz Piars

The different celestial signs relating to the sky have always captured human imagination. The meteorological and astronomical phenomena  –  or simply just the clouds embodies anthropomorphic shapes  –  excited people's fantasy, inspired plenty of myths and influenced the birth of new religions. The eternity of the sky and the events that can be observed in it  –  associated with the intervention in human nature  –  still strike fear into our hearts and draw a lot of interest.
The Signs in the Sky project represents the latest artworks by Łukasz Patelczyk. The artist offers a summary of all the issues he has been most interested in, over the last few years. The compositions of the pictures are built up by the combination of two styles: he connects the elements of the romantic landscape with the elements of abstract art. The sky, which often captures most of the canvas,  depicted realistically and becomes a background where these two structures can be connected. The dynamically painted clouds and pillars of clouds, the disappearing or sharply highlighted horizon, the moon and the lightning strikes present a distinctive atmosphere and emphasize the wildness of nature to which geometric shapes and signs create a counterpoint.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.

ISBN K�nyv+Gal�ria