esemény
In Principio | Oberfrank Luca | Sesztina Galéria

megnyitó | 2018. julius 24. 18:00

a kiállítást megnyitja | Fenyvesi Áron

web | https://www.facebook.com/seszt...

a kiállítás bezárása | 2018. augusztus 21.

cím | Sesztina Galéria, Debrecen, Hal köz 3.

Térkép

Az IN PRINCIPIO ERAT VERBUM tulajdonképpen egy audiovizuális kísérlet arra, hogy a személyesen megélt lelki tapasztalatot a vizualitáson át a hang médiumába helyezzem. Az alkotófolyamatban egy lelki ráhangoltságot kerestem, amelyhez a napi liturgikus és egyéb filozófiai olvasmányaim sorvezetőként, a transzcendencia előhívásának eszközeként szolgáltak. Ezekből a kézzel írt sablonokból jött létre a textil szitanyomat. Ezután, egy program segítségével, a nyomat képi jeleit átfordítottam hanggá, vagyis a digitális reprodukció képi jeleiből hang jeleket hoztam létre. Az első fázisban a kézzel leírt lelki tartalom lett vizuálissá, itt pedig a vizuális tartalom lett akusztikussá. Így a kiállítótérben hallható hangkép egy átmeneti transzállapotot, tripet, a szentek elragadtatásának eksztatikus állapotát idézi meg, egy furcsa, idegen hangélményt ad.

Oberfrank Luca idén diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. 2016 őszi szemeszterét Madridban töltötte, az Universidad Complutense de Madrid egyetemen az Erasmus+ Ösztöndíj Program keretében. A fiatal alkotó már számos szakmai elismerésben részesült, 2017-ben elnyerte a Székely Bertalan Ösztöndíjat, az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját, valamint a Szegedi Művésztelep díját a XXVII. Miskolci Grafikai Triennálén való szerepléséért. 2016-ban a Köztársasági Ösztöndíj mellett a Magyar Grafikusművészek Szövetségének támogatásával megkapta a váci „Nalors Grafika“ nyomdájának műhelyhasználati díját is. Az elmúlt öt évben több hazai tárlaton is szerepelt, többek közt Egerben, Miskolcon, Kecskeméten, Veszprémben valamint Budapesten. A Sesztina Galériában megrendezett kiállítás a művész első önálló kiállítása, amely az egyetemi évek alatt kibontakozó, hagyományból és újításból táplálkozó munkáit mutatja be.

A kiállítás 2018.augusztus 25-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata