esemény
A szeretet emléke / Memory of Love | Sam Havadtoy | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2018. julius 14. 19:00

a kiállítást megnyitja | Krúdy Tamás

web | http://www.muzeumicentrum.hu/s...

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 30.

cím | Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem

Térkép

Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként Londonban született 1952-ben. ’56 nyarán költözött haza a családdal Budapestre, ahonnét tizenkilenc évesen, Jugoszlávián keresztül szökve visszatért Londonba. New Yorkban letelepedve hamarosan a hetvenes-nyolcvanas évek progresszív művészeti életének középpontjában élt és dolgozott nagynevű művészek, Andy Warhol, Keith Haring, Agnes Martin vagy Robert Rauschenberg közelségében. A belsőépítészként egyre keresettebb Havadtoy fokozatosan váltott képzőművészetre, festőként a nyolcvanas évek elejétől alkot. Műfajilag egyre sokoldalúbb művészetében tetten érhető az amerikai absztrakt geometrizmus, a pop art, a konceptuális művészet hatása, de az ifjúkori magyarországi szűkösség, levegőtlenség szorongató élménye is meghatározó.

A most kiállított művek jórészét először láthatja a nagyközönség. A művész szentendrei műtermében készült legfrissebb alkotások is illeszkednek Havadtoy – mára már védjeggyé lényegült – “csipkézett” munkáinak sorába. Egy leheletfinom magyarországi csipkekesztyű átlényegítésével indult sorozat, Walt Disney, Modigliani parafrázisok és az ikonikus Fiat 500-as kis bronz változata látható a tárlaton.

A vendégeket üdvözli : Gulyás Gábor múzeumigazgató

Köszöntőt mond: Gyürk Dorottya Szentendre kulturális alpolgármestere

A kiállítást megnyitja: Krúdy Tamás újságíró, a Nők Lapja vezető szerkesztője

Közreműködnek:
Rajk Judit – ének
Anastasia Razvalyaeva – hárfa

Helyszín: Ferenczy Múzem (Szentendre, Kossuth L. u. 5.)

Időpont: 2018. július 14. 19 óra

A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Kép:  Havadtoy: Fiat 500, Bronz, csipke, akrilfesték, füstarany
21x22x49 cm, 2018

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.