esemény
Schaár Erzsébet (1908-1975) szobrászművész | Művek a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből, + Válogatás Zimányi László gyűjteményéből | FUGA Budapesti Építészeti Központ

megnyitó | 2018. julius 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kovács Péter művészettörténész

web | http://fuga.org.hu/schaar-erzs...

a kiállítás bezárása | 2018. augusztus 27.

cím | FUGA Budapesti Építészeti Központ

Térkép

A huszadik századi modern szobrászatában kitüntetett hely illeti meg Schaár Erzsébetet. A művész pályáján fontos szerepet betöltő székesfehérvári kiállításai, itt létrejött alkotásai okán hagyatékának jelentős részét Székesfehérvárnak vásárolta meg a Művelődési Minisztérium a hetvenes évek utolsó harmadában. A tárlat valamennyi alkotása a Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja, belőlük állandó kiállítás 1980-tól 2005-ig, a Jókai utca 11-ben, a Smohay-ház emeletén volt látogatható. A kiállítás az alkotó félszáz munkáján keresztül mutatja be a huszadik század meghatározó magyar szobrászának életművét.
Schaár Erzsébet 1925-től 1975-ig változatos anyagokból (ólom, fa, bronz, műkő, üveg, műanyag) és méretben (10 cm-estől kiállítóterem-méretűig) készítette el a kiállításon látható munkáit.

A FUGA-ban vendégeskedő kiállítás „Művek az emeletről” címmel 2018. február 1 – május 6. között a székesfehérvári Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjteményben került megrendezésre. A kiállítás lehetőséget ad a művész és a művek újrafelfedezésére, és tisztelgés a 110 éve született alkotó és az ő munkáját életében segítő fehérvári múzeum munkatársai előtt.

A FUGA-ban megrendezett kiállítás kiegészül Zimányi László gyűjteményének darabjaival és más magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel. 

 

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!