esemény
HERBÁRIUM | MÁTYÁSI PÉTER | B32 Galéria és Kultúrtér

kurátor | MAJOR VIRÁG

megnyitó | 2018. junius 27. 18:00

a kiállítást megnyitja | NÉMETH VOVA

web | https://hu-hu.facebook.com/eve...

a kiállítás bezárása | 2018. julius 19.

cím | B32 Galéria

Térkép

A természet és kultúra/ember elválasztottságának feloldására, illetve a természet egyszerűséggel és állandósággal terhes, túlságosan is rugalmasan használt fogalmának megkérdőjelezésére hozza Bruno Latour a Nat/Cul fogalmát. A bibliai teremtés-mítosz óta kitartani látszik az emberiség felelősségérzete a természet megszelídítése iránt. Előszeretettel képzeljük magunkat természeten kívül állónak, a kultúránk által megkülönböztetettnek. A természet még a legjobb esetben is valami megfigyelendő és tudományosan kikutatandó, de mindig a „másik“, a „vad“ marad.

Latour szerint a világunk sosem volt ilyen értelemben modern, sokkal inkább egy hibrid. Nat/Cul. Ilyenek Mátyási Péter Herbárium című kiállításon bemutatott munkái is. A művész a természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának, annak következményeinek állít emléket. Sziszifuszi erőfeszítéssel transzponálja és fogalmazza újjá a kiállítótérben édesapja távozása után évekig gondozás nélkül maradt termő kert a tervező avagy teremtő (ember) által nem tervezett vadhajtásait. A művész eredeti tevékenysége, személyes munkája, az örökölt és elvadult kert rendezése, halk háttérzeneként, egy absztrakt negatívként van jelen, míg a kiállításra hozott organikus matéria olyan, mint a kert újfenti megszelídítése során leválasztott lelet, néha kórkép. A gondozás hiányában elpusztult gyümölcsfák darabjai, beteg levelek, felhalmozott tűlevelek egy precíz pontosságú, a természettudományi múzeumok és csodakamrák szürrealitásával játszó művészeti installációban kapnak új jelentést, lesznek egyszerre objektum és szubjektum, azaz Nat/Cul. (Major Virág kurátor)

MEGNYITÒ: 2018. június 27., 18 óra
A kiállítást megnyitja: Németh Vova

Megtekinthető: 2018. július 19-ig

 

 

A művészt a Molnár Ani Galéria képviseli.

 

 

Támogató: Újbuda Önkormányzata és Nemzeti Kulturális Alap

www.nka.hu


 

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

ISBN K�nyv+Gal�ria