esemény
Hatszemszög – digitalizáció vs slow – kibékíthetetlen ellentétek? | Szolnoki József | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2021. szeptember 2. 19:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum

Térkép

Hatszemszög – tudomány, művészet, gazdaság

A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozata

Három nézőpont, három világkép. A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozata arra tesz kísérletet, hogy egy-egy kiállítás központi témáját hatszemszögből világítsuk meg. Vajon mik a különbözőségek a tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek hozzáállásában? Vajon vannak-e eszközeikben, eredményeikben, gondolkodásmódjukban hasonló vonások? Meghívott vendégeink 10-10 perces előadását követően közös beszélgetésen fejtjük fel a hatszemszögben rejlő izgalmas találkozásokat.

 

Digitalizáció vs slow – Kibékíthetetlen ellentétek?

Hogyan békíthetjük ki? Vajon hogyan tudunk kiegyensúlyozott életet élni és a pillanatban megpihenni, ha úgy érezzük, a digitalizáció őrült tempóra kényszerít minket? Vagy éppen a digitalizáció az, amely megmenekíthet minket a robotikus munkáktól, és teret adhat a szusszanásra és a merengésre? Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia tulajdonos-intézményvezetője arról mesél, hogy a gazdaság digitalizációja miként szabadíthat fel erőforrásokat és adhat teret a nyugodt nézelődésre, Márky Ádám, a hazai vállalati mindfulness oktatás egyik úttörője a tudomány képviselőjeként azt mutatja meg, hogy milyen veszélyt jelent az információs társadalom mentális és fizikai egészségünkre, Szolnoki József képzőművész pedig a művészet szerepét és törekvéseit mutatja meg, amelyek a nyolcvanas évek közepétől kezdve igyekeznek alternatívát nyújtani a túlgyorsuló, környezetterhelő és kizsákmányoló gyakorlatokkal szemben.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma limitált, így a részvételt regisztrációhoz kötjük! Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linkre kattintva nyíló űrlapon jelezze!

REGISZTRÁLOK!

 

A Hatszemszög három vendégéről és az előadásokról bővebben:


TUDOMÁNY

Dr. Márky Ádám a Longevity Project orvosigazgatója, a hazai vállalati mindfulness oktatás egyik úttörője
Fő érdeklődési területe a pszichológiai rugalmasság fejlesztésének szerepe a fenntartható vezetői teljesítményben és jóllétben. Rendszeresen oktat kontextuális viselkedéstudományokat orvosoknak, orvostanhallgatóknak és pszichológusoknak.

Az előadás témája: A valósághoz manapság szinte csak az digitális eszközeinken keresztül kapcsolódunk. Az ennek következményeként létrejött online és információs társadalom akkora és olyan gyors változás eddigi világunkhoz képest, melyhez még el sem kezdtünk igazából tudatosan alkalmazkodni. Ezért általában nem mi használjuk ki eszközeinkben rejlő lehetőségeket, hanem ezek segítségével próbáljuk kihasználni, elrabolni egymás figyelmét. Az előadásban röviden sorra vesszük, hogy milyen veszélyekkel kell szembenéznünk mentális és fizikai egészségünk kapcsán, ha nem vagyunk tudatosak ebben a kérdésben.

 

GAZDASÁG

Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia tulajdonos-intézményvezetője, második generációs vállalkozó, üzleti stratéga
Agilitás és digitalizáció fókuszú felsővezetői és stratégiai programokat vezet. Érdeklődésének középpontjában az emberi természet és a technológiai hatékonyság együttműködése áll. Korábban a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. kutatás-fejlesztés üzletágát vezette, előtte az USAnotebook.com stratégiai vezetőjeként dolgozott.

Az előadás témája: Az ipari forradalmak eredményeinek folyamatos hasznosítása olyan jelentős mértékben járult hozzá a termelés és szolgáltatások mennyiségi növekedéséhez, hogy az egyes embereknek a népesség növekedése mellett is bőven lehetne ideje percepciójának, azaz a környezete érzékelésének elmélyítésére és ennek hatására megfontoltabb, élhetőbb, hatékonyabb életre. Így van ez a digitalizáció üzleti hasznosításával is: azok a vezetők és szakemberek, akik rászánják az idejüket és figyelmüket, hogy üzleti tevékenységeik mögött meghúzódó folyamatokat tökéletesítsék, szinte erőfeszítés nélkül képesek exponenciális sebességet elérni a legújabb technológiák alkalmazásával.

 

MŰVÉSZET

Szolnoki József képzőművész
2008-ban diplomázott film/televízió szakon a kölni Academy of Media Arts -on. A DLA fokozatot 2018-ban szerezte meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Budapesten. 2021 óta az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének igazgatója. A kilencvenes évek közepén készített rádió és tv műsorokat, anarchista akciókban vett részt, virtuális brandet alapított. Első önálló kiállítása a 2011-es HOMEOPATIKUS VALÓSÁG volt az Ernst Múzeumban. A kétezres évek közepétől több olyan, a művészet és a tudomány határán mozgó projektben is részt vett.

Az előadás témája: "Sohasem a legrövidebb utat választom, inkább teszek egy kerülőt. Sokszor megállok. Kérdezik, hogy mit csinálok? Bambulok, válaszolom. Bambulni mindenféle helyzetben lehet. A kertben sétálva, vonaton, vagy akármilyen foglalatosság megszakításaként. A legjobb az, amikor a karosszékben ülve sötétedik rám. Hosszan tervezgetek, majd nagyon lassan kezdek csak bele, ha egyáltalán. Mindenfélét kitalálok, amivel az időt húzhatom. Ha kell, leugrom Szegedre szegért, pedig jól tudom, ha elkezdem, félig kész is már. Ha visszatekintek, akkor az összes olyan dolog, ami igazán fontos, terv nélkül, hosszú inkubációs idővel született. Ha szerencsém van, akkor idén lezárhatom azt a projektet is, amit 16 évvel ezelőtt kezdtem el egy ismeretlen városban kószálva."

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum