esemény
A SZITANYOMTATÁS ÉS A GIG POSTERS MOZGALOM | Nagy László | Kassák Múzeum

megnyitó | 2019. augusztus 8. 18:00

web | http://kassakmuzeum.hu/index.p...

cím | Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

Térkép

A SZITANYOMTATÁS ÉS A GIG POSTERS MOZGALOM

Nagy László, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének oktatója tart előadást a grafikai szitanyomtatás kultúr- és technikatörténeti hátteréről és az amerikai gig posters plakátmozgalomról.
A résztvevők a workshop keretében a gyakorlatban is kipróbálhatják a papíralapú grafikai szitanyomtatást, és hazavihetik a saját készítésű plakátot.

A ma ismert szitanyomtatás mint eljárás a 19. század végétől van jelen a sokszorosítógrafikai technikák között. Népszerűségét a nyomtatás viszonylagos egyszerűsége, a nyomatok markáns stiláris megjelenése, és nem utolsó sorban a nagy gazdasági válság utáni WPA (Works Progress Administration) mozgalom segítette az USA-ban. Széles körben alkalmazták mind a kereskedelmi, mind a képzőművészeti grafika területén, népszerűsége egészen az 1980-as évekig töretlen volt szerte a világon. A digitális nyomtatás elterjedése egy időre háttérbe szorította ezt a technikát, de a kilencvenes évek végétől többek között az amerikai Indie zenekarok turné- és fesztiválplakátjainál újra megjelent, és szubkulturális szinten jelenleg is nagyon népszerű.

Az előadáson és a workshopon múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.

A re: flex. Kortárs Tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán című kiállítás kísérőprogramja.

További információ és regisztráció: 06-1-368-7021 

Kassák Múzeum 1033 Budapest, Fő tér 1.
www.kassakmuzeum.hu
facebook.com/KassakMuzeum

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

ISBN K�nyv+Gal�ria