esemény
masafranyoyuki | franyo aatoth, Kai Masayuki | Várfok Galéria

megnyitó | 2017. szeptember 5. 19:00

a kiállítást megnyitja | Dragomán György

web | http://www.varfok-gallery.eu/e...

a kiállítás bezárása | 2017. szeptember 30.

cím | VÁRFOK GALÉRIA & VÁRFOK PROJECT ROOM 1012 Budapest, Várfok u. 11. & 14.

Térkép

A kiállítást megnyitja: Dragomán György, író. A megnyitó alkalmából továbbá egy Luddita performansz is megrendezésre kerül Kuncsner Mónika, Philipp György és Román Péter közreműködésével.

A kiállítás 2017. szeptember 6. és 30. között tart nyitva, kedd-szombat 11-18 óra között látogatható.

A Várfok Galéria ősszel aatoth franyo és Masayuki Kai munkáit mutatja be egy közös kiállítás keretében. A magyar és a japán művész alkotásai közti fő kapcsolatot a természet és az emberiség viszonyának kritikai vizsgálata jelenti. Emellett Kai készítette a japán fordítást aatoth Az utazó alkoholista kéziszótára című, 14 nyelvre lefordított és több kiadást megélt hiánypótló irodalmi alkotásához.

franyo aatoth

aatoth franyo (1954, Mátészalka) művészete nem illeszkedik pontosan művészettörténeti tendenciákhoz, habár legújabb képei az absztrakt expresszionisták dinamikus kifejezésmódjára, ready-made tárgyai neodada gesztusokra emlékeztetnek. A művészre az ázsiai kultúra és természet hatott és hat a mai napig, ám a több mint harminc éves alkotói tevékenysége folyamatos megújulásokkal teli. Az újabb műveiből fokozatosan „kopik ki” az aatoth-féle vörös szín és helyét a természet zöldje és kékje veszi át úgy, ahogy az emberi figurák dominanciáját felváltják a thai dzsungel pálmafái.

aatoth 1978-ban Victor Vasarely segítségével jutott el Párizsba, ahol a képzőművészeti főiskolán végezte tanulmányait. Alkotásait a világ számos pontján, Budapesttől kezdve Bangkokig kiállították már, és többek között magyar, francia, mongol és kubai közgyűjtemények vásárolták meg.

Párizs és Budapest mellett aatoth franyónak lassan egy évtizede Thaiföld a másik otthona, ahol a vad dzsungel határán felépített műtermében alkot. Az őserdő emberen túlmutató ereje, a thai-burmai határon elterülő buddhista kolostor szerzeteseinek őszinte spiritualitása és mindezzel szemben a nyugati fogyasztói kultúra, a civilizáció buldózereinek „munkája” és a kesernyés füsttel égő bozót szagának terjedése együttesen hat aatoth alkotásaira. A tudatos pusztításra irányítja a figyelmünket és eközben rehabilitálni is igyekszik a rombolást, amikor az égő erdőből kimentett rönkre visszafesti az egészséges élő fát, ami eredetileg volt. aatoth expresszíven megfestett thai-képein az őserdő, a pálmafák, a bozót, a vízinövények kalligrafikus jelekké absztrahálódnak. Mintha a természet beszélni próbálna hozzánk, de nyelve számunkra már dekódolhatatlan. aatoth franyo absztrakt tájképei, ready-made tárgyai és a kiállításra készülő nagyszabású, interaktív installációja a természet és a civilizált emberiség kettős kapcsolatát értelmezi sajátosan újjá.

Kai Masayuki

Kai Masayuki (1958, Hirosima /J) japán származású festőművész 1976 óta aktív Franciaországban. 1981-ben Marseille-ben szerezte meg művészeti diplomáját, majd 1981-82 között a párizsi École Nationale Supérieure des Beaux-Arts-ra is járt. Jelenleg Párizsban él és alkot. Egyéni kiállításai voltak többek között Tokióban, Osakában, Párizsban és Brüsszelben, alkotásai több európai és távol-keleti köz-és magángyűjteményben megtalálhatóak.

Kai Masayuki művészetét a természet elemi erejének alázattal való megközelítése hatja át. Ennek a kozmikus rendnek a részeként értelmezi az emberiséget és benne saját magát. Kai műveiben a világhoz való spirituális hozzáállás tükröződik; a földet és a talajt tartja az emberiség számára a legfontosabb „viszonyítási alapnak”, így a Föld és más bolygók kapcsolata is foglalkoztatja.

Alkotásai alapanyagaként a természet négy fő alapelemét, a tüzet, a vizet, a levegőt és a földet használja. A japán kultúra sajátos természeti motívumvilága is hatott művészetére. Képeihez különös technikát használ; vásznakat ás el a földbe, megvárja, amíg az anyag szétfoszlik, majd az erodált, maradék anyagdarabokat összevarrva alkotja meg a képeit. Az így kapott textúrát egy földöntúli bolygó felületéhez hasonlítja. Kai az őstermészet egységét az univerzum végtelenségére terjeszti ki, hiszen így válik világossá a földi élettérhez és időhöz való kötöttsége.

A Várfok Galéria fő kiállítóterében látható közös kiállítással párhuzamosan aatoth franyo fotográfiai munkásságába nyerhetnek betekintést a Várfok Project Roomban, aatoth: A tó című tárlatán.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

ISBN K�nyv+Gal�ria