esemény
AZ IKONFESTÉSZET ÉS AZ OROSZ AVANTGÁRD MŰVÉSZET: UITZ BÉLA IKONANALÍZIS-SOROZATÁNAK HÁTTERE | Andrew Spira | Kassák Múzeum

megnyitó | 2024. április 26. 17:30

web | https://kassakmuzeum.hu/hu/ese...

cím | Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

Térkép

AZ IKONFESTÉSZET ÉS AZ OROSZ AVANTGÁRD MŰVÉSZET:
UITZ BÉLA IKONANALÍZIS-SOROZATÁNAK HÁTTERE


ANDREW SPIRA angol nyelvű előadása

Az előadás Uitz orosz ikonok iránti érdeklődésének hátterét tárja fel. Bár az ikonok és az avantgárd művészet első pillantásra teljesen különböző világokba tartoznak, számos különböző szinten figyelemre méltó és tartós kapcsolat van közöttük. Az ikonfestészetről elmondható, hogy katalizálta a modern művészet fejlődését Oroszországban, és számos olyan fejleményhez szolgáltatott előzményeket, amelyek e folyamat részét képezték. Uitz Bélát Alekszandr Rodcsenko orosz művész és formatervező ismertette meg az ikonfestészettel, akivel 1921-ben Moszkvában találkozott. Az Uitz által 1921–1922-ben készített Ikonanalízis-festmények minden korabeli alkotásnál világosabban mutatják, hogy ez az ősi művészet milyen nagy hatással volt az avantgárd fejlődésére. Miután számos ikont kompozíciós lényegükre redukált, Uitz kifejlesztette saját vizuális nyelvét, amelyet aztán saját forradalmi narratíváján alapuló, egyedülálló metszetsorozatának alapjául használt.

Andrew Spira tanulmányait a londoni Courtauld Intézetben végezte. A Victoria and Albert Múzeumban eltöltött több éves kurátori munkát követően a Christie's oktatási programigazgatója volt Londonban. Az orosz ikonok és az orosz avantgárd művészet kapcsolatáról szóló The Avant-Garde Icon: Russian Avant-Garde Art and the Icon Painting Tradition című könyve 2008-ban jelent meg. További publikációi közé tartozik két könyve a művészet és a személyes identitás kapcsolatáról a középkortól napjainkig (2020) és a Foreshadowed: Malevich’s ‘Black Square’ and its Precursors (2022).

Belépőjegy: 1500 Ft

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

+++
A Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamosmegállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.