esemény
Melkovics Tamás: Morfologika | Melkovics Tamás | Várfok Galéria

megnyitó | 2019. január 24. 18:30

a kiállítást megnyitja | Pintér Gergő, matematikus

web | http://www.varfok-galeria.hu/

a kiállítás bezárása | 2019. február 12.

cím | VÁRFOK PROJECT ROOM 1012 Budapest, Várfok u. 14.

Térkép

A Várfok Project Room idei első kiállításán újfent a szobrászaté főszerep: Melkovics Tamás Morfologika című egyéni tárlatát tekinthetik meg a látogatók, mely a fiatal művész 2015 óta készülő moduláris szobraiból és az azt kiegészítő grafikai anyagból mutat be egy izgalmas válogatást.

Melkovics Tamás (1987, Székesfehérvár) 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, Farkas Ádám osztályában. A Derkovits-ösztöndíjas művész az utóbbi években számos csoportos kiállításon mutatta már be alkotásait, olyan rangos intézményekben, mint a Műcsarnok, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, vagy a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum.

Melkovics műveinek alapproblémája az élet eredetéről való tűnődés: a keletkezés és a kibontakozás rejtélye, valamint maga a fejlődés folyamata izgatja leginkább. Absztrakt formákból felépített szobraiban nyomon követhetjük, ahogyan egyszerű lépésekből és elmozdulásokból kiindulva egészen komplex alakzatok bontakoznak ki. Legújabb, a kiállításon is bemutatott komponálási módszere szerint Melkovics sokszorosított alapmodulokból építi fel lépésenként alkotásait, melyek végül tő nélküli, burjánzó, minden irányba kiterjesztett organikus szobrokban nyerik el végleges formájukat. A simára csiszolt felületek precíz kivitelezése és érzéki megformálása magával ragadja a néző tekintetét.

A tárlat a szobrok mellett kiegészül a művész nagy formátumú grafikai sorozatával is: a monokróm nyomatokon a szobrokban megjelenített gondolatkör köszön vissza, kiaknázva és az eltérő médiumok sajátosságaiban rejlő művészi lehetőségeket.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.