esemény
Travel Posters | Füredi Tamás | Telep Galéria

kurátor | Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), helyszínelő

megnyitó | 2018. december 20. 19:00

a kiállítást megnyitja | MikikeveR

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2019. január 14.

“Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez”


A fenti sorok az 1964-ben bemutatott A Saint Tropez-i csendőr című ikonikus és egyben fülbemászó betétdalának a refrénje, amelyet a filmben Nicole azaz Genevieve Grad énekel. A népszerű csendőr filmek első része nem csak a Louis de Funès által megszemélyesített szigorú Lütyő őrmester miatt emlékezetes, a film cselekménye kapcsán a néző megismerkedhet Saint Tropez csodálatos, mediterrán városának nevezetességeivel.

Érdekes lenne megnézni az 1964 - 65 Saint Tropez-i turisztikai felméréseket (már ha készültek ilyen), hogy a film hatására mennyivel nőtt a város idegenforgalma. Azt pedig szinte meg se lehet becsülni, hogy hányan készítettek fényképet a film fontosabb helyszínein, a 35 milliméteres filmek aranykorában.

Az elmúlt hatvan évben számtalan ikonikus film született aminek a hatására, a filmek helyszínéül szolgáló városok turisztikai látványosságá váltak. Emelett a filmek egyes kimerevített képkockáit amatőr és profi fotósok megsaccolhatatlan mennyiségben próbálták meg reprodukálni. Ezeknek a képeknek egy kis része megtalálható a világhálón, ami hatására újabb és újabb képek születnek ugyanabban a ‘szögben’, ugyan arról a helyszínről, de nem elmerülve az egyediség és a reprodukálhatóság határaival foglalkozó tényekben illetve kérdésekben. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az ikonikus filmek egyes jelenetei mennyiben befolyásolják a vizuális látásmódunkat és utazásaink célállomásait.

Füredi Tamás Travel Posters című kiállításán látható grafikákat Tamás utazásai ihlették illetve inspirálták.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.