esemény
Czóbel képek és édeni ízek | Czóbel Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2018. december 7. 17:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Szentendre, Czóbel Múzeum

Térkép

Tárlatvezetés és csokoládékóstolás az Újragondolt Czóbel 3.0 – Híd a „Die Brücke”-hez – Fókuszban Czóbel expresszionizmusa kiállításon.
Barki Gergely művészettörténész, a kiállítás kurátora és Pelle Csilla, a szentendrei Édeni Édességek boltja tulajdonosa vezetnek be a Czóbel-festmények és a különleges kézműves csokoládék világába. Az utóbbiakat, természetesen meg is kóstolhatják a résztvevők.

A modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb, nemzetközi rangú egyénisége, Czóbel Béla szinte pályakezdésétől kezdve, kortársai által is elismert módon befolyásolta a magyar festészet fejlődését és ott hagyta névjegyét az európai modernizmus több centrumában is. Már huszonhárom éves korában bemutatták műveit Párizsban, majd a Salon d’Automne és a Salon des Indépendants fauve termének állandó kiállítója lett. A nagybányai művésztelep reformerei közé tartozott és alapító tagja volt a budapesti Nyolcak csoportnak is. Később a hollandiai modernekhez csatlakozva Bergenben telepedett le, majd a németországi Die Brücke csoport munkájába is bekapcsolódott. Jelentős egyéni tárlatokat rendeztek műveiből Párizsban, Berlinben és New Yorkban. 1940-ben Szentendrén telepedett le. A legnagyobb hazai közgyűjtemények mellett a világ több jelentős múzeumában megtalálhatók művei.

Czóbel volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan, köztük lánya, Lisa Czóbel is hozzájárultak a gyűjtemény gyarapodásához, ám az állandó kiállítás évtizedeken keresztül szinte alig változott. Az új állandó kiállítás koncepciójában a 2016-os felújítást és újrarendezést követően azonban nem az állandóra helyeztük a hangsúlyt. A múzeum anyagából válogató törzsanyag is meg-megújul: évről évre és a korábbiaktól eltérően nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel grafikái, amelyek külön, állandó termet kaptak a múzeumban. Mindemellett – megtörve az eddigi gyakorlatot – az állandó kiállítás egységébe hosszabb-rövidebb időre kölcsönzött magán- és közgyűjteményekből származó művek is láthatók, árnyaltabb és teljesebb képet nyújtva e kivételes és felmérhetetlenül gazdag œuvre-ről.

Az új kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, s végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.