esemény
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap | Julia Crabtree & William Evans, Elena Damiani, Rowena Harris, Adrien Missika, Ana Vaz | Trafó Galéria

kurátor | Soós Borbála

megnyitó | 2018. december 14. 19:00

web | https://trafo.hu/trafo_galeria...

a kiállítás bezárása | 2019. január 27.

cím | Trafó Galéria

Térkép

A megnyitó keretében Soós Borbála, a kiállítás kurátora, valamint Rowena Harris, Julia Crabtree és William Evans képzőművészek mutatják be a kiállítást.

-

Egy gyönyörű táj látványa néha szinte fájni tud. Talán attól tartunk, hogy ez az utolsó alkalom, hogy láthatjuk, ezért túl erősen próbáljuk megragadni; vagy talán sejtjük, hogy igazából már nem is valóságos.

A kiállítás egy fiktív tájba vezet minket; egy idegen, mégis ismerős, feltehetőleg jövőbeli helyre, ami nyilvánvalóan emberi interakció és hibrid törté­nelmek által előre meghatározott komplex erők eredményeként jött létre.

Egy territórium felfogható úgy is, mint az emberi együttélés, Föld-rendszerek és anyagi folyamatok időben és térben kibomló kapcsolatrendszere (1). A közelmúlt nagymértékű kizsákmányolásait okozó kolonializmus, és az eredeti karakterüktől megfosztott területek különböző érdekek mentén történő újraszervezése szétdarabolta ezeket a kapcsolatokat, illetve az ezekhez kötődő történelmeinket, így azok már egyre nehezebben illeszthetőek újra össze. Ezek az erők az ipari termelés és a kapitalizmus piaci mechanizmusaival ötvözve olyan intenzitások keringését eredményezték, amelyek egyre csökkentik a lehetséges kimenetelek számát. A folyamatban lévő éghajlatváltozás hatásaival és a mérgező szennyezés közelgő katasztrófájának előérzetével együtt ma már csak múltbeli hibáink fényében gondolkodhatunk a jövőnkről.

Vegyük a rom fogalmát, ez korábban a múlthoz tartozott, mégis egyre inkább a jövőnk részévé válik. Korszakunk olyan utórezgéseket és oszcillációkat hoz mozgásba, amelyek egyfelől régóta fennálló határokat bomlasztanak fel, másfelől új időbeli és térbeli felosztásokat tárnak elénk. Vagy, ahogy Rowena Harris fogalmazott egy performansz-előadása címében: hogyan haladjunk tovább, ha a jövőt és a múltat már nem találjuk megszokott helyén?

1) John Palmesino and Ann-Sofi Rönnskog, Territorial Agency and Armin Linke. In: Posthuman Glossary, Ed by Rosi Braidotti & Maria Hlavajova, 2018.

További információ: https://trafo.hu/trafo_galeria/some_people_believe_the_sun_used_to_be_yellow

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/270355227006598/

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.