esemény
UJHÁZI Péter: Labirint | Ujházi Péter | Várfok Galéria

kurátor | Kovács Krisztina

megnyitó | 2018. november 15. 19:00

a kiállítást megnyitja | Salamon Júlia

web | http://www.varfok-galeria.hu/k...

a kiállítás bezárása | 2018. december 14.

cím | VÁRFOK GALÉRIA & VÁRFOK PROJECT ROOM 1012 Budapest, Várfok u. 11. & 14.

Térkép

A Várfok Galéria nagyszabású kiállítással készül egyik legrégebbi művésze, Ujházi Péter (1940, Székesfehérvár) számára. Ujházi Péter első egyéni kiállítása 1991 júniusában került megrendezésre a Galériában, amit azóta tizenhárom egyéni kiállítás követett.

A Várfok Galériában és a Project Roomban most nyíló tárlat Ujházi Péter pályaindulását, emblematikus korszakait és sokrétű anyaghasználatát mutatja be.

Művészete több mint negyven éve töretlen: sajátos motívumait, figuráit és helyszíneit a változó stílusirányzatokat nem követve, mindig egyéni útját járva mutatja be a közönségnek. Sokszínű alkotói tevékenysége ellenére – amely a festmények mellett magában foglal például kollázsokat, grafikákat, akvarelleket és asszamblázsokat, művészkönyveket, vagy éppen fa-, kerámia- és vasszobrokat is – kirajzolódik, hogy az alkotó ’70-es években kialakuló képi világa az évek alatt lényegileg mit sem változott.

A narrativitást, műveinek alapvetően elbeszélő, vagy ahogyan a művész fogalmaz „kibeszélő” jellegét a munkákon megjelenő szöveges részek, feliratok is erősítik. Festményeinek sajátos, több nézetből alakított perspektívája és az ebből adódó különös térbelisége egyenes úton vezetett el a dobozokhoz és a szobrokhoz. A dobozok színpadszerű világában vagy az agyagból készített szobrain mintha megelevenednének a festmények síkbeli alakjai; művészetének alapvető jellegzetességei, mint a játékosság és könnyedség, másrészről a groteszk világlátás és fanyar, kritikus hang ezeken az alkotásokon is ugyanúgy felfedezhetők. A narratív festményekre jellemző expresszív színek és gesztusos ecsetkezelés jellemzi a festés önfeledt élményéről tanúskodó táj- és lombképek sorozatát is, mely a ’60-as évek vége óta az életmű jelentős egységét képezi.

A mindennapi élet jellegzetes helyszínei, így a szülőváros, Székesfehérvár, a budapesti műterem és a fejér megyei kis falu, Nadap mellett kalandos utazások nagyvárosi helyszíneit (New York, Lisszabon) is megidézik az alkotások. A kiállítás minden egyes műve egy-egy külön kis világba vezeti el a nézőket, ám az alkotó jellegzetes stílusa és elbeszélésmódja minden történetet összefog, legyen szó akár történelmi eseményről, akár a mindennapi élet kiragadott történéséről. Ez az egységes életmű teszi Ujházi Pétert a magyar kortárs művészeti színtér összetéveszthetetlen szereplőjévé.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata