esemény
Életlehetőségek | Flohr Zsuzsi | 2B Galéria

kurátor | Pacsika Márton

megnyitó | 2018. november 22. 19:00

a kiállítást megnyitja | György Péter

web | http://2b-org.hu

a kiállítás bezárása | 2018. december 10.

cím | 2B Galéria

Térkép

FLOHR ZSUZSI: ÉLETLEHETŐSÉGEK

megnyitó: 2018. november 22. 19:00
a kiállítást megnyitja: György Péter, esztéta
kurátor: Pacsika Márton


Flohr Gyula élete nem volt egyedi, ahogy az azt alakító történeti és személyes körülmények sem voltak azok. Története a közép-kelet-európai vállalkozó férfié, aki megalapozottan bizalmatlan és ellenséges az állami apparátussal szemben, és gyakran autoriter és maszkulin a személyes tereiben. 

Flohr Gyula Észak-Magyarországon egy szénkereskedő zsidó családban nőtt fel, ám már gyermekkorában kikeresztelkedett. A munkaszolgálat alatt Borban, a Laznica altáborban építette a keskeny nyomtávú vasutat, majd innen megszökve Josip Tito partizánjaihoz csatlakozott.

A felszabadulás után hazatért, és Budapesten nyitott esszencia- és hengerfestő boltot. Keresztény lányt vett el, zsidóságával pedig élete végéig ellentmondásos, gyakran ellenséges érzései voltak. Vállalkozásait számos alkalommal államosították, utoljára 1957-ben, ezt követően egy állami vállalat alkalmazottjaként dolgozott nyugdíjazásig.

Az Életlehetőségek című kiállításon Flohr Zsuzsi saját nagyapja életét dolgozza fel, elsősorban az annak keretet adó épített környezet megrajzolásán keresztül. A kiállításon egymásnak ellentmondó családi és hivatalos narratívák jelennek meg, melyek árnyalt társadalmi és nemi viszonyokra mutatnak rá, és általában a közép-kelet-európai ember életének lehetőségeire egy folyamatosan bezáruló társadalomban.

A kállítás január 6-ig tart nyitva.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

2018. november 27. (kedd), 18:00: Tárlatvezetés Csapody Tamás jogász-szociológussal, a Bori munkaszolgálatosok (2011) és Bortól Szombathelyig (2014) kötetek szerzőjével

2018.december 20. (csütörtök), 18:00: Tárlatvezetés Turai Hedvig művészettörténésszel, Flohr Zsuzsival és Pacsika Mártonnal


A kiállítás az Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya (BKA), a Zukunftsfonds Österreich, és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jön létre.

A 2B Galériát a Mozaik Hub, NKA és Ferencvárosi Önkormányzat támogatja.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.