esemény
Bozsik Yvette tárlatvezetése Salla Tykkä kiállításában | Bozsik Yvette, Salla Tykkä | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2018. december 8. 16:30

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

Bozsik Yvette balettművész, koreográfus szubjektív tárlatvezetése Salla Tykkä észt képzőművész Rövid címek című kiállításában.

 

"Úgy gondolom, hogy a bátorság az egyik legfontosabb művészi eszköz, ami leginkább elfogyott mára. Nagyon sok támadást kap az ember, ha bátor, ha megpróbál kitörni, és nem a divat után megy"

 

Talán a bátorság az, ahol Salla Tykkä és Bozsik Yvette művészete összeér. Egyéni látásmódja, tabutémákat feszegető, sokszor provokatív, felkavaró és gondolkodásra késztető produkciói könnyedén párhuzamba állíthatók Salla Tykkä művészetével, melyben a művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg.

A test feletti kontroll és annak legközvetlenebb manifesztációja, a testedzés vagy sport végigkíséri Tykkä munkásságát. Szereplőivel sokszor találkozunk valamilyen sporttevékenység vagy fizikai megerőltetés közben, ilyen a futásból visszatérő fiatal lány (Lasszó), az Erő elszántan küzdő bokszolónője, vagy az Óriás című, tornászlányok fegyelmezett napjait és edzéseit bemutató kisfilm.
Yvette tornász múltja miatt különösen közelről ismeri a filmben felvázolt élethelyezeteket és a test "célirányos megzabolázásának" folyamatát.

Bozsik Yvette (Szül.: 1968.) Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező, érdemes művész, egyetemi tanár, 2017-től a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője. Érdeklődése a tánctól a színházig és a filmig is terjed.

 

A program magyar nyelvű. Belépés kiállítási belépővel vagy bérlettel lehetséges.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!