esemény
Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban | Kassák Lajos | Kassák Múzeum

kurátor | Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit, Szeredi Merse Pál

megnyitó | 2018. október 26. 17:00

a kiállítást megnyitja | Hubert van den Berg, Adriaan Gonnissen, Prőhle Gergely, Bús Balázs, Lénárt Zsuzsanna

web | http://www.kassakmuzeum.hu/ind...

a kiállítás bezárása | 2019. március 31.

cím | 1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély

Térkép

Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban
2018. október 27. – 2019. március 31.

Megnyitó: 2018. október 26. (péntek) 17.00–19.30
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

A megnyitón köszöntőt mond Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere, a kiállítás főtámogatója és Lénárt Zsuzsanna, a kiállítást támogató Flamand Kormány Delegációjának kirendeltségvezetője.

A megnyitó után a kurátorok magyar nyelven bemutatják a kiállítást, ezt követően angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés kezdődik az avantgárd folyóiratok nemzetközi hálózatairól  Hubert van den Berg (Univerzita Palackého, Olomouc), Adriaan Gonnissen (Mu.Zee, Oostende), Balázs Eszter (PIM–Kassák Múzeum), Dobó Gábor (PIM–Kassák Múzeum) és Szeredi Merse Pál (PIM–Kassák Múzeum) részvételével.

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat  kérdésköre. Kiállításunk e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte.

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál
Design: Rudas Klára

A kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – Bús Balázs polgármester és a Flamand Kormány Képviseletének támogatásával valósult meg.

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – NKFIH, K–120779 számú, „Kassák Lajos avantgárd folyóiratai interdiszciplináris megközelítésben (1915–1928)” című kutatási projektjéhez kapcsolódóan készült.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!