Art & Wine Lovers Club – borkóstoló a Nyelvrokonok című észt-magyar kiállításban | Ludwig Múzeum
megnyitó | 2018. október 30. 18:30
web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...
cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
Art&Wine Lover’s Club a Ludwig Múzeumban. Főszerepben: Szekszárd
Tárlatvezetés a Nyelvrokonok-Észt-Magyar Kortárs Művészeti kiállításban és exkluzív borkóstoló a szekszárdi kadarka-bikavér tengelyen. Szereplők: Heimann Pincészet, Eszterbauer Borászat,Tüske Pince.
A jegyár 4900 Ft, ami tartalmazza a múzeumi belépőt, a tárlatvezetésen való részvételt, és a borkóstolót – előzetes regisztráció szükséges a demok.nora@ludwigmuseum.hu címen, a férőhelyek száma limitált!
IDŐPONT: 2018. október 30., kedd, 18.30 – 22.00
HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 2. emeleti kiállítótér
PROGRAM
18.30: Érkezés, Welcome Drink: Heimann Pét Nat 2017 – pezsgő
19.00-től: A Nyelvrokonok-Észt-Magyar Kortárs Művészeti kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel
19.45 - 21.30: Borkóstoló
Borsor
Heimann Kadarka Szekszárd 2017
Heimann Szekszárdi Bikavér 2015
Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2017
Eszterbauer Tüke Bikavér 2016
Tüske Kadarka 2017
Tüske Bikavér 2016
21.30: Játék -tombolasorsolás, amelyen többek között kisorsolunk egy éjszakát 2 fő részére a szekszárdi Ég és Föld Borvendégházban.
A szekszárdi történelmi borvidék közepén, távol de mégis közel a város szívéhez, szőlőktől körülölelve áll az Ég és Föld Borvendégház. Szekszárd talán legkisebb, de egyben legkülönlegesebb szállása 2-3 fő fogadására alkalmas, amely a gyönyörű kilátásnak és a természet közelségének köszönhetően minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt vendégeinek. A házhoz külön bejáratú borozó is tartozik, ahol a borvidék válogatott borai is kóstolhatóak, köztük a vendégház saját organikus terméséből készült kékfrankos is.
A BORÁSZATOK
Tüske pince
'Tüske' Józsi bácsi (a tulajdonos feleségének nagyapja) sose gondolta volna, hogy a becenevét viseli majd a pince. A feldolgozó pedig szintúgy Iván-völgyben épült, csak kicsit lejjebb, mint a régi vert falú pince.
A vállalkozást Halmai Csaba kezdte a 90-es években, mára 12 ha területről szüretel és készít bort: rosét, sillert és persze vöröset. Bár készül fehér bor is, a hangsúly a vörösökön van. Fő fajtáink a kadarka, kékfrankos, merlot és cabernet franc. Ezekből készítünk fajtaborokat, illetve cuvée-ket (bikavér, siller, Tüske rosé).
Eszterbauer Borászat:
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család. Napjainkban a 10. és 11. generáció, Eszterbauer János és lánya, Eszterbauer Ildikó gondoskodik a tradíció folytonosságáról. 35 ha szőlőterületük a történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben, Görögszóban, Bodzási dűlőben, Porkoláb-völgyben, Alsónána dűlőben és a Palánki hegyen helyezkednek el.
A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boraik a Kadarka és a Bikavér. Ezen felül Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot fajtákkal szerepelnek eredményesen a borpiacon illetve a hazai és nemzetközi borversenyeken. Az ősök tiszteletének jeléül a XIX. és X. század szekszárdi „paraszt-polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.
Heimann pincészet
Minden egyes Heimann bor magán viseli a kézjegyünket: a többszöri kézi válogatást a szőlőben és a termés feldolgozásakor, a közvetlen, személyes odafigyelést a pincében és a lassú, nagyhordós érlelést. Igazi családi vállalkozás vagyunk az együtt dolgozás örömével: borainkban Szekszárd adottságait a saját ízlésünkön keresztül mutatjuk meg, világszínvonalon.
Heimann Zoltán a család stratégája, aki a Szekszárdi Borvidék elnökeként sokat tesz a tágabb közösség felemelkedéséért is. Ágnes (a ház asszonya) a termelés felügyelete mellett a vendéglátásba is beleviszi természetes kedvességét. Zoltán Jr., 6 év világlátás után, most a birtok igazgatásának kihívásait és sokrétűségét tanulja nap mint nap.
Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.