esemény
Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat | Kós Károly nyomában | Műcsarnok

megnyitó | 2018. november 22. 17:30

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

Kós Károly, román portréfilm, 28 perc, 2013 (r.: Csibi László)
A budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját a két elefánttal, századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, ugyanaz a Kós Károly hozta létre. Festő- és grafikusművész, művészettörténész, néprajztudós, folyóirat-szerkesztő, gyakorlati politikus, olykor országgyűlési képviselő volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője, a magyar-román-szász együttélés ihletett kifejezője. Temesváron született, egy postatisztviselő egyetlen fiaként. A középiskolát Kolozsváron végezte, majd mérnöknek tanult Budapesten. Két év után átiratkozott az építész szakra, de sokféle művészeti ág teljes értékű alkotója volt. Trianon után egyértelművé vált számára, hogy az otthona Erdély. Ettől kezdve mindhalálig ott élt, ott tervezett, ott tevékenykedett. 94 évet élt jó egészségben, sose lankadó munkakedvvel és munkaerővel. A portréfilm Kós Károly gazdag életét és kivételes személyiségét idézi meg.

Kós Károly nyomában, magyar dokumentumfilm, 30 perc (r.: Csontos János)
Az 1977-ben, 94 évesen elhunyt iskolateremtő erdélyi építész, grafikus, író és könyvtervező, Kós Károly soha nem hallott archív felvételekről vall elveiről és művészetéről. Az alkotók egytől egyig végigjárták Erdélyben és az anyaországban az összes fennmaradt, hiteles épületét: az ízes vallomáshoz ez a nagyszabású épülettár szolgáltatja a látványt. A film Anthony Gall monográfiája alapján készült.

Előadó: Anthony Gall építész

Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat / Előadóterem
A Rejtett történetek című kiállítás kísérő rendezvényeként bemutatott dokumentumfilm-sorozat címét Coline Serreau és Vincent Lindon 1996-ban bemutatott humánökológiai játékfilmje ihlette. A sorozatban olyan hazai és külföldi dokukat kínálunk, amelyek az életreform-mozgalmak egy-egy irányát képviselik. A filmek, ahogyan a kiállítás is, az előző századfordulótól egészen máig kísérik a természet harmóniájába visszavágyó embert. Kultúrák találkozásának különleges pillanatait élhetik át a sorozat nézői: ízelítőt kaphatnak egy Duna-menti és egy bakonyi indián tábor életéből, a japán, tibeti, dél-amerikai szakrális központok és a tízmilliós világvárosok mindennapjaiból, a húsevő társadalom számára láthatatlan „másik oldal” gyötrelmeiből ugyanúgy, mint az 1920-as években felvirágzó nudizmus vagy a kétezres évekbeli ökotudatos nagymamák világjobbító vágyából.

Jegyár: 1500 Ft | A belépőjegy felmutatásával nézőink 20% kedvezményben részesülnek a Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás belépőjegyéből.


A sorozat további vetítései:

október 25. 17.30
Sápadtarcúak, magyar dokumentumfilm, 58 perc, 1991 (r.: Tóth Eszter)
Beszélgetőtárs: Cseh András

november 8. 17.30
A Földlakók (Earthlings), amerikai dokumentumfilm, 95 perc, 2003 (r.: Shaun Monson)
Előadó: Gajárszky Áron környezetmérnök, az Ökofilmklub alapítója

december 13. 17.30
Az erőhöz és a szépséghez vezető utak
(Wege zu Kraft und Schönheit), német dokumentumfilm, 104 perc, 1925 (r.: Wilhelm Praguer)

Előadó: László Ferenc újságíró, történész

január 3. 17.30
Világok arca: Baraka, amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 1992 (r.: Ron Fricke)
Előadó: Ertsey Attila

január 10. 17.30
Háborgó nagyik, norvég-amerikai-olasz-német dokumentumfilm, 78 perc, 2013 (r.: Havard Bustnes)
Előadó: Kocsis Dóra, Messzelátó Alapítvány

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!