esemény
Ruminatio | Gosztola Kitti | Új Magyar Képtár

megnyitó | 2018. szeptember 14. 18:00

a kiállítást megnyitja | Horgas Judit

web | http://www.szikm.hu

a kiállítás bezárása | 2018. október 14.

cím | Megyeház u. 17.

Térkép

Oh, the Humanity! – szakadt ki a riporterből a Hindenburg léghajó égése láttán, hogy aztán az emberiséget elsirató fordulat ma mémek ironikus felirataként emlékeztessen: az idő minden katasztrófát és együttérzést letromfol. Ami viszont egykor az elemek uralásának, a természet emberivé varázslásának tűnt, azt ma katasztrófák sorának látjuk, örökké küszöbön álló világvégénkből visszanézve. De e tárlat nem öko-eszkatológia, nem a Doomsday Clock éjfélt ütő mutatójának rángatása, hanem rumináció.

Töprengés, rágódás emberiség és természet viszonyának visszatérő mintáin. A conditio humana, a sajátunknak vélt nyugati civilizáció kultúra és katasztrófa közötti búvópatakjainak és ikeraknáinak megidézése, Delphoitól Dantéig, Hellásztól Latin-Amerikáig, a Föld méhétől a kérődzők gyomráig. Hiszen a kultúra és a tudomány története az erőforrások kizsákmányolásának története is, ahogy a hidrogéntől lángoló léghajók története a biztonságos hélium fölötti monopólium története is.

És míg tudománytól zabáltan elhenyéljük a napot az emberiségnek elhányt rongyain, mint a juh a gyepen, a kérődzők a gyepet metán formájában eregetik vissza a légkörbe, felforralva sártekénk. A tudós meggondolja hová lép, majd kannácskát, cannulát vezet az állatba, s a bélből, melyből egykor a léghajók gáztartálya készült, dagadó metánballonba gyűjti a nyereséget.

A művészet viszont nem tudomány és nem kinyilatkoztatás, hanem valami más. Gondola a könyvtárban. A szférák átkérődzése művekké. Hol egy ózonlyuk nyíltságával, hol homályosan, mint egy súgógép tükrén feltűnő jóslat.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.