esemény
Búcsú a tavasztól - Forradalmi ifjúsági lapok, 1968/2 - kapcsolódó program | Mélyi József, Hevesi László | Centrális Galéria

megnyitó | 2018. szeptember 15. 17:00

web | http://www.osaarchivum.org/hu

cím | Centrális Galéria, 1051 Budapest Arany János u. 32.

Térkép

2018. szeptember 15. 17:00
Centrális Galéria
Blinken OSA Archívum
1051 Budapest, Arany János u. 32.

FÉNYES SZELEK ‘68
Mélyi József előadása
Közreműködik (citera és ének): Hevesi László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója.

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjének forgatása ötven éve, 1968 nyarán kezdődött Veszprémben. A negyvenes évek végének Magyarországát, a Nékosz történetét részben 68-as ruházatokra és proteszt-gesztusokra átíró alkotás egyik jelenetében a nékoszosok és az egyházi iskolások konfliktusának helyszínére, a veszprémi érseki palota elé néptánccsoport és citerazenekar érkezik. A fiatalok, ideológiai beállítottságtól és társadalmi helyzettől függetlenül együtt táncolnak, a pillanatokra létrejövő közösségben még a rendőrök is helyet kapnak. Mélyi József előadása a Jancsó-film jelenetéből kiindulva vizsgálja a néptánc és népzene közösségteremtő szerepébe vetett hit huszadik századi magyar történetét, a bartóki gyökerektől a negyvenes évek néptánccsoportjain át a hetvenes évek táncházmozgalmáig.

Az előadás nyelve magyar.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata