esemény
Végtelen utazás | Françoise Gilot | Várfok Galéria

megnyitó | 2018. szeptember 7. 19:00

web | http://www.varfok-galeria.hu/

a kiállítás bezárása | 2018. október 27.

cím | Várfok Galéria: 1012 Budapest, Várfok utca 11.

Térkép

A Várfok Galéria az őszi évadot legendás művészének, a 97 éves Françoise Gilot-nak az egyéni kiállításával nyitja. Párhuzamosan a TASCHEN Kiadónál megjelenő, Gilot velencei, indiai, senegáli vázlatfüzeteit feldolgozó kiadvánnyal, a tárlat Gilot utazásaira koncentrál, a művész legújabb alkotásait is bemutatva.

Françoise Gilot (1921, Neully-Sur-Seine, France) festészete diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Apollinaire, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau.
A 20. századi művészeti fejlődés utolsó, élő tanúja a mai napig aktívan alkot és olyan hatalmas nemzetközi sikereket ért el, mint a 2012-es tárlat a világ vezető galériájában, New York-i Gagosian Gallery-ben, ahol Picassóval közös kiállítást rendeznek neki. Ez is az egyik gyújtópontja lehetett a Sotheby’s és Christie’s aukcióin elért eredményeknek, ahol korai képei 500.000 – 600.000 dollárokért kelnek el.
Françoise Gilot alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pompidou, Paris (F); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!