esemény
Schaár Erzsébet (1908-1975) szobrászművész | Művek a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből, + Válogatás Zimányi László gyűjteményéből | FUGA Budapesti Építészeti Központ

megnyitó | 2018. julius 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kovács Péter művészettörténész

web | http://fuga.org.hu/schaar-erzs...

a kiállítás bezárása | 2018. augusztus 27.

cím | FUGA Budapesti Építészeti Központ

Térkép

A huszadik századi modern szobrászatában kitüntetett hely illeti meg Schaár Erzsébetet. A művész pályáján fontos szerepet betöltő székesfehérvári kiállításai, itt létrejött alkotásai okán hagyatékának jelentős részét Székesfehérvárnak vásárolta meg a Művelődési Minisztérium a hetvenes évek utolsó harmadában. A tárlat valamennyi alkotása a Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja, belőlük állandó kiállítás 1980-tól 2005-ig, a Jókai utca 11-ben, a Smohay-ház emeletén volt látogatható. A kiállítás az alkotó félszáz munkáján keresztül mutatja be a huszadik század meghatározó magyar szobrászának életművét.
Schaár Erzsébet 1925-től 1975-ig változatos anyagokból (ólom, fa, bronz, műkő, üveg, műanyag) és méretben (10 cm-estől kiállítóterem-méretűig) készítette el a kiállításon látható munkáit.

A FUGA-ban vendégeskedő kiállítás „Művek az emeletről” címmel 2018. február 1 – május 6. között a székesfehérvári Szent István Király Múzeum – Deák Gyűjteményben került megrendezésre. A kiállítás lehetőséget ad a művész és a művek újrafelfedezésére, és tisztelgés a 110 éve született alkotó és az ő munkáját életében segítő fehérvári múzeum munkatársai előtt.

A FUGA-ban megrendezett kiállítás kiegészül Zimányi László gyűjteményének darabjaival és más magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel. 

 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

ISBN K�nyv+Gal�ria