esemény
Németh Gábor író tárlatvezetése Mohau Modisakeng Átkelés c. tárlatán | Mohau Modisakeng | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2018. junius 20. 17:00

web | http://www.artcapital.hu/nemet...

cím | Képtár

Térkép

Mohau Modisakeng (1986) Dél-Afrikában, Sowetóban született és nőtt fel. A Michaelis School of Fine Art-ban diplomázott képzőművész szakon, 2009-ben. Jelenleg Johannesburgban és Fokvárosban él és alkot, itt nyílt 2010-ben első egyéni kiállítása, és itt kapta meg 2011-ben a Sasol New Signatures díjat. Ettől kezdve nagy sikerű kiállításokon vett részt világszerte. Már kétszer volt kiállító a Velencei Képzőművészeti Biennálén, 2015-ben és 2017-ben. Művei számos hazai és nemzetközi gyűjteménybe kerültek be, köztük a Johannesburg Művészeti Galériába, az IZIKO Dél-Afrikai Nemzeti Galériába, a Saatchi Galériába és a Zeitz MOCAA-ba.
Munkáiban saját testét és tudatát térképezi fel. Az afrikai történelemből adódó közösségi súrlódások és a szociális problémák foglalkoztatják. Elsősorban a gyarmati és a posztkoloniális afrikai államok bonyolult társadalmi viszonyaira kérdez rá.
Kiállított videóján három csónakban három figura fekszik: egy nő, akinek egy sólyom ül a karján, egy férfi puhakalapban és egy nő basotho népi kendőben. Az ívelt formájú csónak körülöleli az utazók alakját. Mindegyikük egyedül indul útnak. Mozdulatlanul fekszenek a hátukon az ég felé fordított tekintettel, lassú, tétova mozdulataikból a küzdelem és lemondás olvasható ki. A víz lassan beszivárog a testük köré, és fokozatosan elárasztja a csónak belsejét, végül teljesen ellepi az utazókat. A csónak lassan süllyedni kezd, majd végleg elmerül.
Művészetének kulcseleme a réteges, összetett és gazdag szimbolikus utalás az erőszak mechanizmusaira, kihangsúlyozva olyan specifikus fogalmakat, mint az egyenlőtlenség, a tőke, a gazdagság, a rituálék; az élet.

Fotó: Átkelő. Mohau Modisakeng, Ron Mandos és a WHATIFTHEWORLD jóvoltából.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum