esemény
HERBÁRIUM | MÁTYÁSI PÉTER | B32 Galéria és Kultúrtér

kurátor | MAJOR VIRÁG

megnyitó | 2018. junius 27. 18:00

a kiállítást megnyitja | NÉMETH VOVA

web | https://hu-hu.facebook.com/eve...

a kiállítás bezárása | 2018. julius 19.

cím | B32 Galéria

Térkép

A természet és kultúra/ember elválasztottságának feloldására, illetve a természet egyszerűséggel és állandósággal terhes, túlságosan is rugalmasan használt fogalmának megkérdőjelezésére hozza Bruno Latour a Nat/Cul fogalmát. A bibliai teremtés-mítosz óta kitartani látszik az emberiség felelősségérzete a természet megszelídítése iránt. Előszeretettel képzeljük magunkat természeten kívül állónak, a kultúránk által megkülönböztetettnek. A természet még a legjobb esetben is valami megfigyelendő és tudományosan kikutatandó, de mindig a „másik“, a „vad“ marad.

Latour szerint a világunk sosem volt ilyen értelemben modern, sokkal inkább egy hibrid. Nat/Cul. Ilyenek Mátyási Péter Herbárium című kiállításon bemutatott munkái is. A művész a természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának, annak következményeinek állít emléket. Sziszifuszi erőfeszítéssel transzponálja és fogalmazza újjá a kiállítótérben édesapja távozása után évekig gondozás nélkül maradt termő kert a tervező avagy teremtő (ember) által nem tervezett vadhajtásait. A művész eredeti tevékenysége, személyes munkája, az örökölt és elvadult kert rendezése, halk háttérzeneként, egy absztrakt negatívként van jelen, míg a kiállításra hozott organikus matéria olyan, mint a kert újfenti megszelídítése során leválasztott lelet, néha kórkép. A gondozás hiányában elpusztult gyümölcsfák darabjai, beteg levelek, felhalmozott tűlevelek egy precíz pontosságú, a természettudományi múzeumok és csodakamrák szürrealitásával játszó művészeti installációban kapnak új jelentést, lesznek egyszerre objektum és szubjektum, azaz Nat/Cul. (Major Virág kurátor)

MEGNYITÒ: 2018. június 27., 18 óra
A kiállítást megnyitja: Németh Vova

Megtekinthető: 2018. július 19-ig

 

 

A művészt a Molnár Ani Galéria képviseli.

 

 

Támogató: Újbuda Önkormányzata és Nemzeti Kulturális Alap

www.nka.hu


 

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.