esemény
Performatív portrék | Fehér László, Horváth Dániel, Martin Henrik | Rugógyár Galéria

kurátor | Iványi-Bitter Brigitta

megnyitó | 2018. junius 7. 19:00

web | http://www.rugogyargaleria.hu/

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 7.

cím | Rugógyár Galéria, Budapest, 1056 Szarka utca 7.

Térkép

Performatív portrék című csoportos kiállításunkon olyan műveket mutatunk be, amelyek a portréval kapcsolatos hagyományos elvárásainkat állítják kihívások elé.

A kiállítás egyúttal generációk közötti párbeszédet is képez. A kortárs festészet doyenje, Fehér László művein szimbólikus önarcképek valamint sematikus és egyénhez köthető arcok váltják egymást a kiszolgáltatottság kulisszái előtt. Egyes festményein az arc hiánya felerősödik, a test önmagában mint utalás vagy szimbólum működik. Fehér az egyén történelmi időbevetettségében és térbevetettségében éri tetten az embert, a karaktert. Legújabb rózsaszín sorozatában az abszurd dominál: az arányok, a képen összeérő dolgok és emberek nem egyszerűen esetleges találkozások, hanem a hétköznapi, örkényi abszurdok pillanatképei.

A kiállítás címadója Horváth Dániel festőművész, amennyiben legújabb Performatív portrék című nagyméretű festménysorozatában a hagyományos portré-ábrázolást gondolja újra. Az alany beállítása szinte klasszikus, a néző és a portréalany közé ékelődő zavaró tárgy vagy esemény jelenti a realizmus hack-jét. Ezek a beállítások a lehetséges frontális, sokat megmutató portré elől való rejtőzködések. Egy-egy mozdulat által felülírt klasszikus portrébeállítások.

Martin Henrik legutóbbi Vidya című sorozatában ember és univerzum kapcsolatát és azon belül a tekintetek működését elemzi. Meditatív művein az arc éntelenségbe burkolózik. Személytelen, szinte arctalan arcok, átható tekintetekkel. Egyéni és egyetemes, egyszeri és általános különös egyensúlya jellemzi Martin Henrik „arcátlan” festményeit és szobrait.

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.