esemény

SANTOPALATO

megnyitó: Stúdió Galéria, 2018. május 31. (csütörtök), 19 óra
a kiállítást megnyitja: Maja és Reuben Fowkes (Translocal Institute)
a megnyitón közreműködik: Esteban De La Torre (EJTECH)

A kiállítás két helyszínen valósul meg, a projekt a Koreai Kulturális Központban látható társkiállításának megnyitó időpontja: 2018. május 29., kedd 18 óra.

A kiállítás megtekinthető
2018. 05. 30. – 2018. 07.31. | Koreai Kulturális Központ
https://www.facebook.com/events/2010359662514827/
2018. 06. 01. – 2018. 06.30. | Stúdió Galéria
https://www.facebook.com/events/1759259290833916/

Kurátor:
Szalipszki Judit

Az étel elemi igény, az élethez szükséges minimum. Eszünk hétköznap és ünnepnap; az étel mindennapi és kitüntetett rituáléink dramaturgiai funkcióval bíró alanya, vallási és világi alkalmak főszereplője. Összetett szimbólumrendszer és metafora.

A biológiai realitáson, elsődleges funkcióján, az éhség csillapításán túl az étel a legkomplexebb jelenségek egyike: társadalmi, kulturális, gazdasági, politikai és ökológiai folyamatok eredője és következménye. Hatalmi struktúrák által erősen meghatározott, hogy mit és hogyan termelünk és fogyasztunk. Az ételhez való viszonyunkban identitásbeli, földrajzi, financiális, egészségi, vallási és egyéb világnézeti megfontolások is érvényesülhetnek. Az étel – szerencsés esetben – öröm és érzéki élvezet forrása. Fogyasztása nem csupán mindennapi cselekvés: az étkezés közösségi esemény, társadalmi interakcióra alkalmat adó és a társadalmi kohéziót mikroszinten elősegítő szituáció is lehet. A személyes, közösségi vagy nemzeti identitás egyik sarokköve: egy étel vagy ital fogyasztása a kulturális identitás gyakorlásának eszköze lehet, vagy éppen ellenkezőleg; az étel visszautasítása a politikai nyomásgyakorlás vagy stratégia aktusává is válhat. Az ételkészítési hagyományok és a kulináris örökség pedig nem feltétlenül csak recepteken és konyhai fortélyokon keresztül szállhatnak egyik generációról a másikra, hanem mikroorganizmusokon keresztül is.

Az élelmiszertermelés és -fogyasztás jövőjéről való gondolkodás sürgető feladat: az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népessége közel kétmilliárd emberrel növekszik majd, így a túlfogyasztás és az éhínség közötti feszültség még élesebbé válhat. Aktuális becslések szerint ahhoz, hogy lépést tartsunk a megnövekedett lakosság fogyasztásával, 2050-ben körülbelül másfélszer annyi élelmiszert kell majd termelnünk, mint jelenleg. A FAO prognózisa szerint egyre több országban nő majd a húsfogyasztás, miközben a húsipar a legnagyobb széndioxid és metánkibocsátó ágazatok egyike. Nehezen fenntartható fogyasztási szokásaink szorosan összefüggenek az éghajlatváltozás riasztó tendenciáival is – a vízkrízissel, a tengerek túlhalászásával, a termőtalaj minőségének romlásával, a biodiverz gazdálkodás helyett a monokulturális termelést preferáló gazdálkodási modellekkel, a pazarló hulladékgazdálkodással. A Santopalato a fenti szempontrendszerhez csatlakozva nem az étel és az élelem pusztán esztétikai és konyhaművészeti vonatkozásait állítja középpontba, hanem az élelem, az evés, az élelmszertermelés, az etetés társadalmi beágyazottságát vizsgálja. A kiállítás ezen túl felvillant néhány lehetséges, spekulatív forgatókönyvet az étkezés és az élelmiszer(termelés) jövőjével kapcsolatban - a fenntarthatatlan fogyasztási mintázatok ugyanis újfajta, akár radikálisnak tűnő alternatívák megjelenését sürgetik.

A két helyszínen megvalósuló kiállítás Stúdió Galériában látható részében elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai kerülnek előtérbe, míg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken.

Helyszín: Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.)
A kiállítás megtekinthető: 2018. június 1 – 30.
Nyitvatartás: K, Cs, P, Szo 14-18; Sze 16-20; H,V: ZÁRVA

A kiállítás ingyenesen, illetve egy szimbolikus belépő ellenében látogatható. A kiállítás időtartama alatt a Food Not Bombs Budapest csapata számára gyűjtünk tartósélelmiszert. A kiállításra érkezőket így szeretnénk arra biztatni, hogy a Food Not Bombs tevékenységéhez járuljanak hozzá konzervekkel, tésztával, rizzsel, zacskós lencsével, fűszerekkel, melyeket a kiállítótérben található ládába tudnak elhelyezni.

A kiállítások megtekinthetőek:
2018. 05. 30. – 2018. 07.31. | Koreai Kulturális Központ - https://www.facebook.com/events/1759259290833916/
2018. 06. 01. – 2018. 06.30. | Stúdió Galéria - https://www.facebook.com/events/2010359662514827/

Résztvevők:
Koreai Kulturális Központ: Barakonyi Szabolcs, Bartha Gabó, Bozzai Dániel, Esterházy Marcell, Fajgerné Dudás Andrea, Fátyol Viola, Gőbölyös Luca, Lepsényi Imre, Poór Dorottya, Szabó Eszter Ágnes, Trapp Dominika, Jiwon Woo

Stúdió Galéria: Antal Balázs, Bartha Gabó, Fajgerné Dudás Andrea, Hódi Csilla, Sz.A.F. (Mécs Miklós és Fischer Judit), Isaac Monté, Daniel Parnitzke, Marie Caye & Arvid Jense, Szabó Eszter Ágnes

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.