esemény
Buna Konstantin aranydiplomás festőművész emlékkiállítása | Buna Konstantin | Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei

kurátor | Buna Konstantinné

megnyitó | 2018. május 26. 15:00

a kiállítást megnyitja | dr. Feledy Balázs művészeti író, Galgóczy Zoltán alpolgármester

web | http://www.kondorkh.hu

a kiállítás bezárása | 2018. junius 10.

cím | Kondor Béla Közösségi Ház (XVIII. kerület, Kondor Béla sétány 8.)

Térkép

 

BUNA KONSTANTIN

Erdélyben, Ótohán született. Magyarságuk miatt, 1940-ben kényszer-kitelepítéssel jöttek Magyarországra.

Az Iparművészeti Főiskola Festőszakán 1966-ban diplomázott, Z. Gács György tanítványaként. 1967-ben elnyerte a Fiatal Művészek Stúdiójának ösztöndíját, és még ez évben a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja, mai nevén Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagjává fogadta.

1978-ban elnyerte a Szolnoki Festészeti Triennále II. díját. Több kitüntetést is kapott. Önálló kiállításai Budapesten, Szentendrén, Nyíregyházán, Szolnokon, Karcagon voltak. A Szolnoki múzeum több képét vette meg, illetve országszerte díszit közintézményt alkotása (pl: Karcag, Nyíregyháza). Festőművész alkotóként legfőbb céljával az örömszerzéssel értékes, szép, érzelem-gazdag és tudatosan épített, elhívatottságot jelző életművet teremtett.

A Főiskola elvégzése után a Népművelési Intézetben művészeti előadóként dolgozott 2 évig, segítve a nem hivatásos képzőművészek munkáját. Ezt követően, mint hivatásos művész tevékenykedett, de nem feledkezett meg az amatőrök segítéséről és támogatásáról. Művészi munkájában felerősödött, meghatározó, elsődleges szerepet töltött be a pedagógiai oktató, nevelő, segítő munka. Közel 40 évig volt az amatőr képzőművészek zsűrije (bíráló bizottság tagja), vezetett művészeti csoportokat a főváros és az ország területén egyaránt (Csepelen, Jászberényben, Oroszlányon). Több éven keresztül szervezett és vezetett alkotótáborokat - a Vasas Szakszervezet Művészeti Alapítvány munkatársaként is -, melyekre a kerület érdeklődő alkotóinak is helyet biztosított. Meghatározó személyisége volt a kerület művészeti életének, az amatőr alkotók segítésének. 1988-tól vezette a Kondor Béla, volt Havanna Közösségi Ház festőkörét, irányította szakmai munkáját. Művészeti vezetőként segített kibontakoztatni a tehetséget, megtalálni mindenkinek saját kifejezési módját, stílusát.  Az Ő " iskolájában " érlelődtek egyéniséggé a kör tagjai, valamint néhány kerületi amatőr képzőművész. Munkája eredményeképpen a kör tagok rendszeres meghívottjai és díjazottjai  voltak az országos amatőr képzőművészeti kiállításoknak. Segítette a tagok kiteljesedését, anélkül, hogy sérülne egyéniségük, sajátos stílusuk. Jelentős művészi munkát fejtett ki a Kondor Béla Közösségi Ház nevének felvételekor az ünnepségek rangos megszervezésében, az intézmény arculatának megtervezésében, kialakításában. Tagja volt a Rózsa Művelődési Ház Tűzedző körének. A kerület képzőművészetek iránt érdeklődő lakosai részére művészettörténeti előadásokat és tárlatvezetéseket is tartott. Számos kiállítást rendezett szervezett a kerületben.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!